Kineska magnolija – neprevaziđeni ukras vrta

Kineska magnolija – neprevaziđeni ukras vrta

Kineska magnolija: Neprevaziđeni ukras vrta- © Pixabay

Kinesku magnoliju treba staviti na centralnu poziciju u vrtu jer će ga obogatiti svojom raskošnom lepotom. Obilnost cvetova na stablu koja se javlja pre listanja daje efekat koji se ne može videti nigde, osim na magnolijama.

Kineska magnolija je drvenasta biljka koja može da naraste i preko 30 metara, a cvet je dosta krupniji u odnosu na magnoliju kraljevska zvezda. Reč je o listopadnom drvetu koje cveta u proleće, tokom marta i aprila.

Biljka je tokom godine standardno listajuća biljka, uklapa se u svaki ambijent i uvek ima svrhu u vrtu.

Otpornost magnolije je pokazatelj da su zahvalne za gajenje.

Prihrana je dodatak osnovnog NPK đubriva (10:10:40 i 20:20:20) u aprilu, maju i julu, koja sadrže kalijum ili maglezijum. Organska prihrana može biti korisna, poput stimulatora Unistart ili bakterija u maju, julu i septembru.

Mere zaštite i nege se svode na redovno tretiranje ove vrste, a koji će dati dobar porast biljci. Od značajnih napada insekata nema većih problema, te treba primeniti samo redovnu zaštitu osnovnim sredstvima, kao što su Fobos ili Cipkord u maju, julu i septembru.

Od biljnih bolesti, samo u slučajevima veće vlage, mogu se tretirati fungicidnim sredstvima koja deluju kao sistemici, kao što su Mankogal i Akord ili Antrakol i Zato u periodu april, maj, jul i septembar. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica