Kako spasiti aloja veru koja je počela da žuti

Kako spasiti aloja veru koja je počela da žuti

Kako da spasite aloe veru koja je počela da žuti - © Pixabay

Aloja vera je, kao i većina sukulenata, biljka koja ne traži puno održavanja. Traži vodu, sunce i dobro dreniranu zemlju. Budući da ima tako male potrebe, a da je velikim delom otporna na bolesti i štetočine, lako je utvrditi šta je izvor nekih problema koji se mogu kod nje javiti. Jedan od tih problema je i pojava žute boje na listovima.

Ako vam je aloja vera počela da žuti, to govori samo jednu stvar: nepravilno ste je zalivali. Problem je lako rešiv, a traži vašu disciplinovanost.

Napravite raspored zalivanja kako biste izbegli prekomerno ili premalo zalivanje. Nakon par pravilnih zalivanja, zelena boja će se vratiti.

Kako da spasite aloe veru koja je počela da žuti - © Pixabay

Izmerite količinu vode koju dajete biljci. Generalno, ovu biljku treba zalivati jednom u nekoliko nedelja sa dve šolje vode. Ipak, ovo pravilo varira u zavisnosti od vremenskih uslova i zato bi trebalo da testirate nivo vlage u zemlji svake nedelje, kako biste pouzdano znali kada je treba zaliti. Možete proveriti prstom ili nekom grančicom.

Ukoliko je tlo vlažno nekoliko centimetara od površine odložite zalivanje biljke za još nedelju dana, a pre zalivanja proverite još jednom. Ako je zemlja suva pre planiranog zalivanja (na primer, napolju je tih dana bilo pretoplo i zemlja se brže osušila) ne čekajte da je zalijete.

Važno je da se aloja vera drži u plitkoj saksiji, dovoljno širokoj za njen širok koren, a da je saksija opremljena drenažnim otvorima na dnu. Višak vode u plitkim saksijama brže odlazi kroz drenažne otvore, što je idelano za ovu biljku.

Takođe, važno je i koje se zemljište koristi.


Aloja vera ne može da preživi u tlu koje zadržava previše vode. Zato je najbolje koristiti zemlju za kaktuse. Ovo je dobro drenirajuća zemlja koja će sačuvati koren od truleži, a što se indikuju pojavom žute boje nadzemnog dela.

Izvor: Garden guides

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica