Kako se neguje fikus – Omiljena sobna biljka

Kako se neguje fikus – Omiljena sobna biljka

Kako se neguje fikus: Omiljena sobna biljka - © Pixabay

Od sukulenata, preko začinskog i aromatičnog bilja, do biljaka za dnevni boravak ili kupatilo, sobne biljke u svaki dom unose osećaj topline i udobnosti. Međutim, biljka koja decenijama vlada u zatvorenom prostoru je graciozni fikus, sa svojim sjajnim, kožastim listovima.

Ukoliko se pravilno brinete o fikusu, ova biljka može da doživi i 20 godina.

Koliko svetlosti je potrebno?

Fikus je tropska biljka, i kao takva, traži dosta jake indirektne svetlosti. Postavite ga blizu najsvetlijeg prozora, obično okrenutog prema jugu ili zapadu. Jednom kada ga postavite na određenu lokaciju, nemojte ga premeštati, jer fikus ne reaguje dobro na promene. Čim se promeni osvetljenje ili temperatura fikus će da reaguje odbacivanjem lišća. Takođe, fikus sezonski odbacuje listove, tako da može izgledati dosta neuredno ako se ova dva faktora spoje.

Nega fikusa

Kada kupujete fikus u rasadniku, obično ćete ga dobiti u plastičnoj saksiji sa drenažnim rupama. Slobodno ga ubacite u neku lepu, veću, ukrasnu saksiju, jer biljci neće trebati presađivanje nekoliko godina. Dobro ga zalijte i ostavite da se osuši.

Ukoliko se desi da ga preterano zalivate, lišće će početi da žuti i otpada.

Ukoliko se desi da ga premalo zalivate, zeleno lišće će početi da otpada.

Kako biste znali kada treba da ga zalijete, jedna od tehnika je da podignete malo saksiju. Ako je lagana, znači da je zemlja suva i da je neophodno zalivanje. Osećaj za težinu saksije dobićete vrlo brzo. Jednostavno, podignite saksiju nakon zalivanja da osetite težinu, pa ćete vrlo lako uočiti razliku kada je podignete nakon par dana.

Preporuka je i da ukrasna saksija ima drenažne rupe i takozvani “tanjirić”, kako biste mogli višak vode da prospete.

Prihrana može da se vrši tečnim višenamenskim đubrivom tokom sezone, od aprila do septembra, a razblažuje se prema uputstvu na pakovanju.


Ako imate kućnog ljubimca koji voli da gricne po koji list, držite ga podalje od fikusa, jer ova biljka može da mu nadraži želudac.

Jednom nedeljno vlažnom krpom obrišite prašinu sa listova fikusa.


Da li fikus može da se iznosi na otvoreno tokom leta?

Može, ali to nije najbolja ideja. Sećate se da smo na početku rekli da ne voli da se pomera. Za početak, verovatno će da odbaci lišće. Takođe, morate pronaći polusenku, jer ne voli direktno svetlo. Na kraju, moraćete opet da ga unesete unutra, kada temperatura počne da pada, a fikusu će ponovo da otpadne nekoliko listova, dok se ne prilagodi nivou svetlosti u zatvorenom prostoru.

Kakve probleme ima fikus?

Redovno pregledajte lišće. Ako primetite sitne insekte koji su pričvršćeni na listovima možete upotrebiti insekticidni sapun.


Izvor: Country living

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica