Kako se gaji bergenija: Dama koja voli senku

Kako se gaji bergenija: Dama koja voli senku

Kako se gaji bergenija: Dama koja voli senku - © Wikimedia

Bergenija je zimzelena, višegodišnja biljka koja baštu može da oplemeni svojim izgledom tokom cele godine. Njeni bokori sa velikim, okruglastim, kožastim listovima, ukoliko se zasade ispred drveća ili žbunja daju bašti posebnu lepotu.

Bergenija je biljka koja je očarala baštovane svojim velikim, sjajnim listovima i prolećnim cvetovima. Lišće je zeleno tokom proleća i leta, a u jesen i zimu dobija bogatu bronzanu boju. Sami listovi su veoma atraktivni, ali kada se pojave cvetovi na visokim stabljikama u aprilu i maju, znaćete da ste odabrali pravu biljku za svoje dvorište.

Prirodno stanište bergenije su Rusija, Kina, Burma, Nepal, ali je ima i u drugim krajevima sveta sa oštrom klimom. U Evropu je preneta 1765. godine, a ime je dobila po nemačkom profesoru Karlu fon Bergenu.

Bergenija da naraste do 40 cm, a ima vrlo skromne zahteve.

U pitanju je živahna biljka koja nije invazivna, te će se polako širiti da bi formirala prizemni pokrov. Ona toleriše gotovo sve tipove zemljišta, svetla i vlage, i neće se osušiti kada uslovi uzgoja nisu savršeni.

Kako se gaji bergenija: Dama koja voli senku - © Pixabay

Svetlost

Biljke Bergenia idealni su kandidati za vrt sa senkom. Naravno, što više dobija sunca, više će joj trebati vlage.

Zemljište

Sadi se u peskovito, propusno, vlažno zemljište.


Voda

Berganija voli vlagu, te bi dobro bilo da se krajem zime ili početkom proleća biljka malčira kako bi koren zadržavao vlagu. Biljke koje žive u senci mogu bolje da prežive sušne periode od onih koje rastu na sunčanim mestima.

Đubrenje

Nije potrebno dodatno da se đubre, odnosno prihranjuju da bi dobro izgledala.

Održavanje i razmnožavanje

Nakon što biljka procveta potrebno je redovno skidati precvetale cvetove kako bi se podstakao rast novih, krupnijih cvetova, intezivnijih boja. Ukoliko je leti suša, potrebno je povremeno zalivati, samo ne previše jer će listovi posvetleti i biljka neće izgledati zdravo zbog previše vode.


Ako biljke postanu previše guste u jesen, nakon cvetanja, a pre zime treba izvaditi i razdvojiti rizome. Može da se razmnožava iz reznica tako što se otkinu sa glavnog “stabla”, ostavi u vodi da ožili i posada na stalno mesto.

Bergenija je toksična za pse, a za ljude i mačke nije.


Izvor: The spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica