Korisno i za zimu: Kako napraviti jeftinu prihranu za biljke od kvasca?

Korisno i za zimu: Kako napraviti jeftinu prihranu za biljke od kvasca?

Prihrana za bilje od kvasca je tajna mnogih baštovana i baštovanki! Svi bismo voleli da nam sobno cveće izgleda uvek sveže i zdravo. Čim se pojavi neka mušica ili suvo lišće na biljci odmah uzimamo razna sredstva kako bismo je izlečili. Uprkos korišćenju skupih đubriva i minerala biljke i dalje izgledaju bolesno. Česta upotreba veštačke prihrane može nepovoljno da utiče na rast i razvoj biljaka i zbog toga im je potrebna promena u načinu nege i prihrane.

Ako se biljke nalaze u neodgovarajućim uslovima, to nam pokazuju promenenom na listovima, usporenim rastom, sušenjem cvetova, zakržalim korenom. To su prvi znaci koje nam biljka šalje da joj je potrebna naša pomoć.

Da bi se to izbeglo, u određenim periodima biljkama se daje prihrana. Reč je o rastvoru koji može biti prirodnog ili veštačkog porekla i u sebi sadrži niz elemenata koji su biljci potrebni. Sastojci prirodnog porekla koji pozitivno utiču na biljke a i na okolinu, lako se prave i dostupni su svima.

Napravite sami: Prirodni preparati za zaštitu bilja

Kako funcioniše prihrana za bilje od kvasca

Prihrana za bilje od kvasca pozitivno utiče na njihovu lepotu. U kvascu se nalaze bakterije, koje nemaju samo moć da daju fine i ukusne poslastice, već i povoljno utiču na rast i razvoj biljke.

Kvasac u sebi sadrži niz fitohormona i auksina (biljni hormoni za rast i razvoj) i vitamine iz B grupe. Kvasac ima moć bubrenja tj deljenja ćelija i tako testa narastu. Ista situacija je i kod biljaka. Kvasac podstiče razvijanje ćelija i rast biljke.

Kako da prirodnim putem suzbijete korove u vašoj bašti

Rezultat prihrane

Hormoni koji se nalaze u kvascu deluju na niz mikroorganizama u zemljištu i podstiču njihov rad, a vitamin B utiče na to da listovi budu bujniji, postaju zeleniji, krajevi se ne suše. Cela biljka je vitalnija i jača. Da bi se to postiglo prihranjuje se dva do tri puta mesečno i za to se koristi upravo prihrana za bilje od kvasca.


Preporučuje se u letnjim mesecima svake nedelje, a preko zime dva puta mesečno. Važno je da vremenski razmak između dve prihrane bude isti, pošto se onda tako biljke naviknu i mogu sebi da odrede kada i koliko mogu da potroše hranjiva do druge prihrane.

I od ovih biljaka možete da napravite prirodne preparate za zaštitu bilja

 


Neobično, a delotvorno: Uništite krompirovu zlaticu – KROMPIROVOM ZLATICOM


Način pripreme rastvora

Za pravljenje ove prihrane je potrebno jedno malo pakovanje kvasca od 50 g, 5 kafenih kašika šećera i 5 l mlake vode. (Na 10 g kvasca ide 1 kafena kašika šećera i 1 l vode). Sve to pomešati i ostaviti da odmori dva do tri sata. Posle opet promešati i rastvor je spreman za zalivanje.

Preporučuje se da se napravi onoliko litara koliko je potrebno za zalivanje. Ostavljanje prihrane za kasnije podstiče razvijanje štetnih organizama. Sa ovim rastvorom se takođe može zalivati baštensko cveće.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica