Eko zaštita: Alkohol i sirće u borbi protiv korova

Eko zaštita: Alkohol i sirće u borbi protiv korova

Korovi, kako širokolisni tako i uskolisni sve češće prave velike štete zasadima. Pored mogućih herbicida, za borbu protiv korova možete koristiti i eko zaštitu. Saznajte kako alkohol i sirće mogu biti dobar saveznik u borbi protiv ovih napasti.

Savremeno potrošačko društvo u sve većoj meri svoju pažnju usmerava na „ekološki“ zdravu hranu, proizvedenu u skladu sa zaštitom prirodne sredine. Svrha te eko proizvodnje je da proizvođač za vreme stvaranja zasada ne zagađuje vodu, zemljište ili vazduh, odnosno, da teži ka očuvanju ravnoteže biljnog i životinjskog sveta.

Posle raznih preparata (selektivnih i totalnih-govorimo o herbicidima), na red je došla eko proizvodnja, po čijim su pravilima pesticidi strogo zabranjeni. Sada se pristupa alternativnim načinima zaštite od širokolisnih i uskolisnih korova. Najbolja prevencija je freziranje zasada u rano proleće i kasnije njegovo održavanje košenjem, ali usled velikog fizičkog napora koga traži ovakav vid tretmana tragalo se za alternativnim načinima.

Prvi od njih je alkohol (medicinski, mada može se koristiti prepečenica, ali ko će „bacati“ rakiju?!) Alkohol je neselektivan (totalni) herbicid (uništava sve na šta naiđe, te se mora biti izuzetno oprezan prilikom njegove upotrebe!). Od 0,3 do 0,5 dL (ako govorimo o medicinskom koji sadrži 70% vol čistog etanola) se pomeša sa jednom litrom vode i kane se neka kap deterdženta (najbolje je koristiti deterdžent za pranje suđa).

Alkohol i sirće u borbi protiv korova - © Agromedia

Takvom smešom se tretira korov u vašem zasadu, ali uz izuzetnu pažnju da prskanjem ne dohvatite svoj zasad. U tu svrhu se i dodaje deterdžent, da bi se što pre zalepio za korov i ne bi raspršivao naokolo.

Sirće, još jedan produkt alkoholne i sirćetne fermentacije, takođe se dobro pokazuje u borbi protiv korova. U pogledu neselektivnosti ima skroz iste osobine kao alkohol, te se i sa sirćetom mora biti pažljiv.

Neobično, a delotvorno: Uništite krompirovu zlaticu – KROMPIROVOM ZLATICOM


Jednostavno, sirćetom iz domaćinstva koje razblažite u donosu 1:10 (a deo sirćeta na 10m delova vode) naprskajte korov koji želite uništiti, uz pažnju da ne oštetite biljku. Tretiranje sirćetom se preporučuje ako znate da će biti Sunca, u ranim jutarnjim časovima, da bi sirće i sunce udružili snage i uništili korov.

Postoji još jedan ne toliko delotvoran, ali zanimljiv način. Koliko puta ste videli da ako u travu prospete vrelu vodu ona izgori?! Upravo tako. Prokuvajte vodu i pažljivo pospite po travi koju uništavate. Obavezno pratite proces, jer ga je moguće ponoviti nekoliko puta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica