Kako gajiti palmu u saksiji? – Niske temperature nisu prepreka

Kako gajiti palmu u saksiji? – Niske temperature nisu prepreka

Palme su biljke koje su navikle na izuzetno visoke temperature, što mnogi smatraju velikom preprekom za njeno odgajanje na našem podneblju. Ipak, kao i sve ostale biljke, ukoliko im pružimo adekvatnu negu mogu se gajiti i u saksiji na terasi. Kineska palma, brdska palma i robelini su samo neke od vrsta koje su idelane koje se mogu gajiti u kućnim uslovima.

 Gajenje palme u saksiji - © Pixabay

Temperatura za gajenje palme

Većina vrsta palmi zahteva temperaturu koja ne sme da bude niža od 7 stepeni tokom cele godine kako bi mogle da se gaje na otvorenom prostoru. S obzirom da na našim prostorima temperature mogu da idu i do 20 stepeni ispod nule, gajenje palme na otvorenom prostoru može biti otežano. Međutim, nije neizvodljivo. Sa adekvatnom negom ove biljke mogu da se gaje u saksiji, na nekoj terasi ili u zatvorenom prostoru.

Odabir mesta

Pre svega palme posađene u saksiji trebalo bi smestiti na dobro osvetljeno mesto. Većina vrsta palmi dobro podnosi sunčevu svetlost ali pod uslovom da ona nije direktna. Ovo se odnosi i za biljke koje se nalaze na otvorenom ali i u zatvorenom prostoru. Ukoliko odlučite da saksiju sa palmom iznesete napolje odaberite prostore koji su zaklonjeni od vetra.

Gajenje palme u saksiji - © Pixabay

U zatvorenim prostorima palmama prija dnevna temperatura od 21 do 26 stepeni a tokom noći ne nižu od 15 stepeni celzijusa. Zato bi joj trebalo omogućiti takvo mesto.

Zalivanje palme

Biljku zalivajte kada na površini od 5 cm ima malo vode, a ispod je potpuno suvo. Za palme u zatvorenom prostoru veoma je važno proveravati vlažnost jednom do 2 puta nedeljno. Za one biljke na otvorenom prostoru, vlagu treba proveravati svakodnevno. Vodu sipajte dok ne krene da se nakuplja u posudu za sakupljanje vode i nakon pola sata istu prosuti.

Đubrenje palme

Za đubrenje biljke koristiti vodotopivo đubrivo koje je namenjeno za palme. Za rastvaranje poštujte uputstvo i zalivajte jednom mesečno tokom letnjih meseci.


Gajenje palme u saksiji - © Pixabay

Jednom mesečno poprskajte listove mlakom vodom kako bi sprali soli od đubriva i prašinu. Za biljke u zatvorenom prostoru prebrišite listove vlažnom krpom. Čisti listovi utiču na smanjenje broja štetnih insekata koji napadaju palmu.

Presađivanje palme

Presadite palme u veće posude na svake 2 do 3 godine i koristite saksije koje imaju rupe za drenažu na dnu. Poželjno je da nabavite istu vrstu zemlje za sadnju koju ste koristili u staroj saksiji.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica