Kako da gajite biber kod kuće

Kako da gajite biber kod kuće

Kako da gajite svoj biber kod kuće - © Wikimedia

Crni biber je najčešći začin na svetu, a uparen sa solju može se naći gotovo na svakom kuhinjskom stolu. Poznat je po svojim zdravstvenim prednostima kao što su: povećanje apsorbcije hranljivih materija, poboljšanje rada srca i krvnog pritiska, protivupalno dejstvo, kao i podsticanje zdravog rasta ćelija. Lepota crnog bibera je što nije potrebna velika količina plodova da bi se dobili svi ovi korisni efekti, a još lepša stvar je što se može gajiti kao sobna biljka.

Crni biber je poreklom iz Južne Indije, voli vruću tropsku klimu, a kao kultivir se gaji više od 2000 godina. U umerenim klimama, kao što je naša, crni biber može da bude odlična kućna biljka.

U rasadnicima se može naći crni biber kao tropska južnoazijska loza koja proizvodi lance malih okruglih plodova. U zavisnosti od odabira vremena berbe i načina prerade, sve četiri vrste bibera (crni, beli, zeleni i crveni) mogu da se dobiju sa iste biljke.

Crni biber cveta tokom letnjih meseci, a plodovi dozrevaju sledeće godine. Mladim biljkama je potrebno 3-4 godine da procvetaju, ali čak i biljke skromne veličine mogu da daju stotine zrna bibera.

Plodovi bibera

Zeleni i crveni plodovi bibera često se istovremeno nalaze na biljci. Crveni plod je zreo plod. Ukoliko želite crni ili zeleni biber, berete plodove kada su zelene boje. Ako želite beli ili crveni biber, onda berete plodove kada su crvene boje.

Uslovi za uzgoj

Crni biber dobro raste u korpi ili saksiji koja ima kao dodatak podršku, jer ova biljka voli da se penje. To može biti štap ili rešetka, što će omogućiti biljci da se lako penje.

Kako da gajite svoj biber kod kuće - © Wikimedia

U svom izvornom habitusu, crni biber živi u polusenci i penje se uz stabla drveća. Kada se uzgaja kao sobna biljka, potrebna je umerena svetlost na istočnom ili zapadnom prozoru. Kao i druge tropske biljke, crni biber se može gajiti napolju tokom letnjih meseci, a unositi u zatvoren prostor pred zimu.

Što se tiče temperature, biber najbolje raste na temperaturama iznad 15 stepeni, a cveta i donosi plod na temperaturama iznad 20 stepeni.


Cvetanje crnog bibera

Cvetovi počinju da rastu na lisnim čvorovima novog lišća. Sitni beli cvetovi formiraju viseće šiljke, a zatim se u lance oblikuju okrugli zeleni plodovi koji vremenom sazrevaju u biber cvene boje. Rast se zimi usporava, a biljka će cvetati i davati plodove tokom cele godine. Biljka veličine samo 20 cm može da stvori obilje bibera.

Prihrana biljke crnog bibera

Crnom biberu je potrebno vrlo mala do umerena prihrana uravnoteženim đubrivom. Postoje dva načina prihrane. Prvo, može da se koristi tečno đubrivo koje se daje biljci svake dve nedelje kada se i zaliva. Drugo, može da se koristi organsko đubrivo u granulama i da se posipa jednom mesečno po zemlji. Svaki put kada se zaliva oslobodiće se po malo đubriva. Dok traje zima sa prihranom se prestaje, a počinje se ponovo na proleće kada budu veće temperature i veći nivo svetlosti.

Crne mrlje na listu crnog bibera

Ukoliko primetite na poleđini lišća crne tačke, nemojte brinuti, to je potpuno normalno. To su male kristalne kuglice u kojima se nalaze šećeri zvani eksudati. Vremenom, ove kuglice postaju crne. Dakle, nije reč o napadu bolesti ili insektima. Ne pokušavajte da ih uklonite, jer su one deo normalne fiziologije biljke i samo ćete povrediti biljku.


Bolest korena

Ukoliko su uslovi za uzgoj previše hladni i vlažni, tada može doći do bolesti korena. Najbolji način da se spreči ovaj problem je da se biljka uzgaja u glinenoj saksiji i da se osigura da dnevna temperatura bude iznad 21 stepen, a noćna da ne padne ispod 15 stepeni. Takođe, treba voditi računa da se zemlja osuši između zalivanja.

Štetočine

Crni biber napada jako malo štetočina. Može da se pojavi vunasta vaš, ali samo ako su druge zaražene biljke u blizini.


Izvor: Logees

Komentari (1)

milos trojanovic

2021-07-06 13:23:54

jel moze da se dobije biljka iz semenke crnog bibera i kako

Tanja Prolić, Novinar

2021-07-06 14:58:02

Poštovani Miloše,

crni biber se dobija kada se uberu zelena zrna i neobrađena suše na suncu.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica