Hrana budućnosti: Pečurke mogu da pretvaraju plastiku u hranu

Hrana budućnosti: Pečurke mogu da pretvaraju plastiku u hranu

Problem nagomilavanja plastičnog otpada raste iz godine u godinu, ali na pomolu je njegovo rešenje, jer naučnici širom sveta rade na pronalaženju postupaka kojima bi se omogućilo razlaganje plastike, njena ponovna upotreba ili pretvaranje u neki koristan proizvod.

Gljive pretvaraju plastiku u hranu - © Pixabay

Jedno od možda najinteresantnijih rešenja dolazi iz Austrije gde su dizajneri iz jednog studija u saradnji s mikrobiolozima konstruisali napravu koja uz pomoć gljiva može da pretvori plastiku u jestiv proizvod. Prilikom kontrukcije ovog inovativnog proizvoda pošlo se od gledišta da ljudi širom sveta rado jedu različite vrste gljiva, ali u ishrani koriste samo plodonosna tela, odnosno šešire i drške, dok micelijum koji prorasta supstrat i prikuplja hranljive elemente za rast gljive ni ne smatra hranom. Dizajneri i mikrobiolozi su imali na umu upravo micelijum kao izvor hrane za ljude.

Kako da uspešno odgajite bukovaču i da od nje dobro zaradite

Naprava se satoji od ležišta nalik kutiji za pakovanje jaja. U ta ležita stavljaju se jajolike posude od sterilisane plastike u koje se ulije nekoliko kapi sa sporama gljiva. Nakon sedmicu ili dve, u kontrolosanim uslovima proizvodnje, plastika će biti potpuno prekrivena micelijom. Za sada se radi sa sporama dve gljive, odnosno bukovače i dvolisnice.

Bukovača je poznata širom sveta, a dvolisnicu koriste uglavnom u Kini, Africi i Meksiku. Njena micelija, kada proraste plastiku, kako kažu kontruktori ove naprave, ima blag i neutralan ukus.

Saveti za gajenje šitaki pečuraka

Iako ovaj inovativni postupak ima perspektivu, treba napomenuti da je proces transformacije plastike radom gljiva veoma dug i traje nekoliko meseci. Zato pred kontruktorima stoji izazov da ovaj postupak u budućnosti nekako skrate i čitavu ideju učine primnjivom za širi krug korisnika.


Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica