Gradska bašta u Nišu – OAZA MIRA I BILJAKA!

Gradska bašta u Nišu – OAZA MIRA I BILJAKA!

Nišlije su dobile novu oazu biljaka i mesto za prijatnu šetnju. Radi se o Gradskoj bašti koja se nalazi u dvorištu Pašinog konaka, unutar Niške tvrđave. Na mestu na kome je javno komunalno preduzeće Gorica godinama odlagalo svoja stara i pokvarena vozila 07. aprila ove godine otvorena je Gradska bašta sa idejom da to bude izložbeno, prodajno i edukativno mesto.
 

Detalj iz Gradske bašte © Foto: Ana Blagojević

 

Zasluge za ovu promenu pripadaju JKP Mediani, koje je sa svojim radnicima kao i preuzetim radnicima iz JKP Gorica preuredilo ovo mesto. Grad Niš je odobrio i podržao ideje JKP Mediane, a u najavi je otvaranje čak nekoliko novih Gradskih cvećara.
 

Kapija u Gradskoj bašti © Foto: Ana Blagojević

U novonastaloj Gradskoj bašti, osim pruženog prijatnog ambijenta za šetnju, Nišlijama zaposleni radnici daju korisne savete i ideje za čuvanje i negovanje biljaka. Radno vreme je, po rečima direktora Vučkovića, tokom cele nedelje i vikendom.
 

Bogata ponuda rasada © Foto: Ana Blagojević

 

Biljne vrste

Trenutno je na ovom prostoru izloženo oko 600 sadnica. Među njima možemo videti a i kupiti sve vrste četinara (loptaste, piramidalne, polegle, spiralne…), sve vrste magnolija, dosta vrsta perena, ukrasnu travu i žbunje, crnolisni javor niskog rasta, kao i mnogobrojne jednogodišnje cvetnice i ostali sezonski rasad.
 

Navodnjavanje cveća © Foto: Ana Blagojević


Sve ove biljke ali i žardinjere, klupe, saksije izložili su i predstavili proizvođači sadnica kao što su: Rasadnik „Stanojčić“ iz Vrnjačke Banje, Rasadnik „Ilić“ iz Kaonika, Rasadnik „Manojlović“ iz Počekovine, Rasadnici „Čabrić“, „Grada“ i „Žića“ iz Velikog Šiljegovca, „Rasadnik lavande“ Ljiljane Petrović, „Koral“ iz Kraljeva, „Topalović“ iz Lipolista, Rasadnik JKP „Mediana“.
 

Trenutno je na prostoru Gradske bašte izloženo oko 600 sadnica i ostali baštenski materijal.


Po rečima zamenika gradonačelnika Ljubivoja Slavkovića, za dobru ideju nije neophodno mnogo ulaganja. „Moja filozofija je da nije problem u poslu već u čoveku. Ako postoje ideje i volja, moguće je to ostvariti i sa malo para. Pre mesec dana ovde nije moglo da se prođe od nereda, a sada je ovaj prostor lepo uređen, što Nišlije i zaslužuju.“

 


Paun u Gradskoj bašti © foto: Ana Blagojević

Bratislav Vučković, direktor JKP „Mediana“ dodao je da je ovo prilika za rasadničare iz ovih krajeva, kao i za eminentne proizvođače cveća da predstave svoju ponudu. Pored toga, ovo mesto će, kako tvrdi, biti prostor gde će se pod otvorenim nebom održavati razne prezentacije i promocije, književne večeri, predstave i ostala kulturna dešavanja.
 

Detalj iz Gradske bašte © Foto: Ana Blagojević

Osim uživanja u zelenilu, ovde će ljubitelji baštovanstva imati priliku da svakog proleća prisustvuju festivalima i izložbama cveća, kada će nekadašnji Pašin konak biti ispunjen sa još više raznolikih sadnica.
 

Bogata ponuda rasada © Foto: Ana Blagojević

 
Ljubitelji prirode moći će sada iz centra grada brzo i lako da zakorače u oazu cveća i učine svoju šetnju interesantnijom upotpunjujući je kupovinom rasada i materijala za baštovanstvo.

 

A nekoliko saveta kako da i Vaša bašta da bude tako lepo uređena možete pročitati u tekstu iste autorke “Moja bašta – PRE I POSLE!”.

Uz to, saznajte i o čemu smo razgovarali sa vlasnicom jedne od NAJLEPŠIH bašta u severnom Banatu!


Autor teksta i fotografija: Ana Blagojević

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica