Dekorativno drvo predivnih boja: Kako se neguje indijski jorgovan

Dekorativno drvo predivnih boja: Kako se neguje indijski jorgovan

Kako se neguje indijski jorgovan: Dekorativno drvo predivnih boja - © Pixabay

Indijski jorgovan je najleši ukras terase i bašte zbog svoje bogate krošnje sa neobičnim cvetovima jarkih boja. Indijski jorgovan je listopadno drvo ili žbun, koji potiče iz Japana i Kine, i gde može da naraste i do 8 metara u visinu, dok na našem podneblju obično naraste do 3 metra. Najlepši je u vreme cvetanja sa prelepim purpurnim, belim ili tamnoružičastim cvetovima.

Cveta sredinom leta, pa sve do kasne jeseni, a cvasti grupisane u bukete mogu biti i do 25 centimetara. U jesen lišće menja boju od tamno zelene, preko žute, narandžaste i crvene. Na pravoj lokaciji se veoma lako uzgaja.

Postoji više vrsta indijskog jorgovana te, prilikom kupovine sadnice, prvo treba obratiti pažnju na vrstu, odnosno da se ne uzme sadnica koja nije otporna na zimske uslove. Takođe, ukoliko se sadi u malom dvorištu ili saksiji ne bi bilo loše uzeti patuljastu ili polu patuljastu sortu. Manje sorte bolje rastu u saksijama, a neki hibridi su se odlučno pokazali za hladnija područja.

Sadnja jorgovana

Naš stručni saradnik Vladimir Milutinović dodaje i da kada se kupi sadnica trebalo bi da se odmah premesti u zemlju, ali da se vodi računa o tome da se ne raspe busen. Zato ga treba fino i polako spustiti u već iskopanu jamu.Jama bi trebalo da bude duplo veća od saksije u kojoj se trenutno nalazi biljka. Onda bi trebalo da pomešate pola baštenske zemlje i pola humusa za cveće.

Zatim dodajte na dno jedan sloj ove mešavine pa spustite busen biljke i onda opet naspete zemlju i humus pomešane. Blago pritisnite zemlju oko biljke i dobro je zalijte. Tek posađene biljke potrebno je zalivati dok se ne uspostavi koren. Ako je ovako ostavite neće izmrznuti preko zime čak iako je samo pola metra visoka biljka. Ali kako biste bili sto posto sigurni da neće zadobiti promrzline tokom zime onda već u novembru biljku ogrnite agrilnim platnom, mada ni ovo nije neophodno.

Zaštita indijskog jorgovana

Sadnicu indijskog jorgovana treba posaditi na osunčanoj lokaciji, koja je zaštićena od jakog vetra. Nije potrebno bogato tlo jer indijski jorgovan uspeva gotovo na svim vrstama zemljišta, osim na onim koja su preterano vlažna. Mesto sa dosta sunca i dobro drenirano zemljište obezbediće raskošno cvetanje u leto i držati insekte dalje od biljke. 

Kako se neguje indijski jorgovan: Dekorativno drvo predivnih boja - © Pixabay

Indijski jorgovan je dosta otporan na sušu. Đubrenje, odnosno prihrana nije potrebna, jedino ako se biljka nije dovoljno rascvetala. Svoj pun cvet indijski jorgovan daje u drugoj godini. Od bolesti napadaju ga pepelnica i gljivična oboljenja ali se to može rešiti organskim preparatima protiv ovih oboljenja. Tada je važno isprskati i donju stranu listova.

Ako primetite da listovi nekada dobijaju belu prevlaku ili rđastu i ljubičastu boju, potražite neki preparat u poljoprivrednim apotekama. Preporuka našeg stručnog saradnika je da se i preventivno i ako se ova prevlaka pojavi uradi prskanje preparatom Tebukonazol.

Takođe, prilikom sadnje biljke trebalo bi da unapred ostavite mesta za jedan ili dva drvena štapa koji će držati biljku prve dve godine da bi ste formirali lepo stablo. Sa druge strane možete je i ostaviti tako pa da ona raste kao žbun – razgranata. Na to da li će biljka postati žbun ili drvo dosta utiče i orezivanje.

Orezivanje jorgovana

Ovo je vrlo važna mera održavanja prvenstveno zato što se orezivanjem biljka oblikuje i usmerava da li će biti drvo ili žbun. Indijski jorgovan se orezuje svake zime, pre početka vegetacije. Tada bi trebalo odrezati samo vrhove bar po nekoliko centimetara. Na taj način će se formirati jake cvetne i pravilne grane koje će na leto nositi tekstove. Cvetovi se stvaraju na ovogodišnjim granama, tako da pre početka vegetacije treba odstraniti slabe i nepotrebne grane. Pravilno orezivanje pozitivno deluje na jačanje cvetanja.  

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica