Biodiverzitet i biološka raznovrsnost veoma važne

Biodiverzitet i biološka raznovrsnost veoma važne

Na Zemlji postoji 30.000 jestivih vrsta biljaka, a u toku istorije je gajeno oko 7.000 vrsta. Danas se gaji oko 150 vrsta, a samo nekoliko vrsta gajenih biljaka obezbeđuje globalnu sigurnost hrane. Zato je veoma važno voditi računa o očuvanju i unapređenju biološke raznovrsnosti, odnosno biodiverziteta.

 

Biodiverzitet - © Pixabay

Već nekoliko godina unazad dr Vladimir Filipović iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić” i dr Vladan Ugrenović iz Instituta „Tamiš”, organizuju naučno-stručni skup „Otvoreni dani biodiverziteta”, koji ima za cilj očuvanje i unapređenje biološke raznovrsnosti (biodiverziteta). Pored toga cilj ovog skupa je i promociju organske proizvodnje i metoda koje se u njoj koriste u cilju zaštite i poboljšavanja biodiverziteta, plodnosti i kvaliteta zemljišta, vode i vazduha.

Na tu temu je u petak 16. juna 2017. godine održan je sedmi po redu skup sa temom konzervacije semena u Banci biljnih gena koja se nalazi u prostorijama Direkcije za nacionalne referentne laboratorije sa sedištem u Batajnici, a koja je u sastavu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ovogodišnji suorganizatori skupa bili su Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organika”, Asocijacija za razvoj Ibarske doline – IDA iz Kraljeva, Fakultet ekološke poljoprivrede iz Svilajnca Univerziteta Edukons i Direkcija za nacionalne referentne laboratorije Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine.

Biodiverzitet - © Agromedia

Na navedenom skupu, bio je okupljen veliki broj stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede, botanike, farmacije sa ciljem unapređenja postojećeg sistema sakupljanja, klasifikacije, regeneracije, karakterizacije, evaluacije, dokumentacije i razmene biljnih genetičkih resursa.

Da bi ovakav sistem opstao u lancu čuvanja semena moraju učestvovati različiti subjekti društva. Od samih proizvođača hrane i semena, preko istraživača i edukatora, pa do kreatora mera i politika očuvanja genetičkih resursa.

Banka biljnih gena, trenutno čuva 4300 uzoraka semena od 274 biljne vrste. Od biljnih vrsta najveći je broj uzoraka semena kukuruza, raznih vrsta žita, industrijskog, krmnog, povrtarskog i lekovitog bilja. Voćne vrste i vinova loza se čuvaju na oglednim dobrima poljoprivrednih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica