9 kuhinjskih začina koji će vam pomoći da smršate

9 kuhinjskih začina koji će vam pomoći da smršate

Svaka domaćica u svojoj kuhinji ima minimum 6 začina, a neke i više. To je sasvim u redu jer svi mi volimo da nam jelo bude dobro začinjeno. Na kraju krajeva kažu da se tako i prepoznaje dobra domaćica. Ipak, da li ste znali da neke od tih začinskih biljaka koje vaša jela čine tako ukusnima mogu da pomognu i prilikom mršavljenja. 

Začinske biljke pomažu mršavljenju - © Pixabay 

1. Beli luk

Poznat je po antiupalnim i antibiotskim svojstvima i hiljadama godina se koristi u medicinske svrhe. Nedavno su korejski istraživači utvrdili da beli luk ima i svojstvo sagorevanja kalorija. Gojazni miševi koji su hranjeni belim lukom sedam nedelja uspeli su da smršaju.

2. Ljuta aleva paprika

Kapsaicin, glavni sastojak koji ovom začinu daje ljutinu, stimuliše metabolizam. Unošenjem ove supstance, dovoljno je 2,5 miligrama, podstičemo telo da sagori više masti. Korisna je sveža i ljuta papričica, koja sadrži i značajnu količinu vitamina C.

Začinske biljke pomažu mršavljenju - © Pixabay

3. Cimet

Utvršeno je da cimet pomaže ulazak glukoze u ćelije, pa na taj način reguliše skokove insulina nakon obroka. Inače, insulin doprinosi skladištenju masti. Ali korišćenjem cimeta uz neki masni obrok, ne samo da reguliše insulinsku reakciju već i smanjuje nivo triglicerida u krvi i to za 30 odsto. Pročitajte: Zašto je još dobro koristiti cimet.

4. Peršun

Nedavno istraživanje malezijskih naučnika utvrdilo je da antioksidansi koje sadrži peršun poboljšavaju metabolizam jetre. Ako su kanalići u jetri začepljeni, ili ako jetra sadrži mast ili je na neki način oštećena, to može dovesti do usporavanja metabolizma, što doprinosi gomilanju kilograma.

Začinske biljke pomažu mršavljenju - © Pixabay

5. Biber

Korejski istraživači su otkrili da piperin, sastojak crnog bibera, doprinosi eliminaicji suvišnih masnoća iz tela.


6. Kurkuma

Kurkumin daje ovom začinu žutu boju, direktno utiče na suzbijanje upalnih procesa u telu. Smanjenjem upala povećava se receptivnost tela na leptin, jedan od glavnih signalnih hormona za metabolizam, koji prenosi poruku organizmu da smo siti. Tako nas sprečava da jedemo više nego što nam treba.

Začinske biljke pomažu mršavljenju - © Pixabay

7. Seme slačice

Jedinjenje homobrasinolid koje se nalazi u semenu slačice, može da podstakne mišićne ćelije da povećaju masu mišića. Sa druge strane slačica sadrži i melatonin, hormon koji podstiče stvaranje takozvanih “bež masti” odnosno vrstu masnih ćelija koje sagorevaju kalorije i tako pomažu regulaciji telesne težine.


8. Ruzmarin

Ova mirisna mediteranska biljka, koja je sjajan začin, doprinosi i mršavljenju. Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition tvrdi da karnozinska kiselina koju ruzmarin sadrži može da ograniči gojenje, a istovremeno snizi nivo glukoze u krvi tokom noći.

Začinske biljke pomažu mršavljenju - © Pixabay


9. Đumbir

Poznat po tome što smiruje uznemiren stomak, ali može da pomogne i mršavljenju. Đumbir sadrži mnogo antioksidanasa između ostalog i kapsaicin, istu onu suptancu koja ljutim papričicima daje ljutinu. Istraživanja su pokazala da kapsaicin može povremeno da ubrza metabolizam, što dovodi do pojačanog sagorevanja kalorija.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica