5 prirodnih lekova protiv glavobolje

5 prirodnih lekova protiv glavobolje

Kad god imate jaku glavobolju, najčešće odmah potežete za jakim lekovima za koje mislite da će vam momentalno odagnati bol. Međutim, postoje i drugi, prirodni preparati kojima se uspešno možete boriti protiv glavobolje, a ovo su samo neki od njih.
 

Ulje mente

To ulje otklanja glavobolju u roku od 15 minuta ukoliko se prstima utrlja na čelo, potiljak i slepoočnice. Rashlađujući mentol deluje tako što blokira receptore u koži koji podstiču glavobolju. Isti efekat postiže i ulje lavande kada se na papirnu maramicu stavi 5 do 7 kapi i povremeno miriše.
 

Tople obloge

One pomažu kod glavobolje ako se kao obloga uzme lanena krpa potopljena u topolu vodu i stavi na čelo ili potiljak. Ponekad i topla kupka za noge može da otera glavobolju.
 

Terapija ruzmarinhom i crnim čajem je takođe jako delotvorna u borbi protiv glavobolje - © Pixabay

Terapija ruzmarinom i crnim čajem

Ova terapija efikasno pomaže kod glavobolje. Čaj od ruzmarina priprema se tako što se kašičica sušenog ruzmarina prelije sa ¼ litra prokuvane vode, ostavi se da odstoji 10 minuta, zatim procedi i popije. Crni čaj se sprema identično, s tim što se u njega dodaju i 4 zgnječena karanfilića, a onda se ostavi da sve odstoji 5 minuta.

Jaka kafa

Jaka kafa može da ublaži glavobolju, jer kofein sužava krvne sudove u glavi.
 

Kofein sužava krvne sudove i tako smanjuje glavobolju - © Pixabay

Sirovi krompir

Sirovi krompir odlično deluje na glavobolju. Dva krompira treba oprati i preseći napola, a zatim čelo i slepoočnice trljati sve dok krompir ne ostane bez soka.


 

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica