Svinjsko meso najpopularnije: EU pomaže dalji razvoj i jačanje privrede

Svinjsko meso najpopularnije: EU pomaže dalji razvoj i jačanje privrede

Više od polovine poljoprivrednih proizvoda koje Srbija izvozi odlazi u zemlje Evropske unije. Izvoz se utrostručio u poslednjoj deceniji, te je evropsko tržište sve značajnije za domaće poljoprivrednike. Kako bi održali korak sa zahtevima domaćih i stranih potrošača koji žele zdravu hranu, srpski uzgajivači moraju da drže korak sa standardima EU o zdravlju životinja.

Svinjsko meso je u našem društvu ubedljivo najzastupljenije u ishrani, a čak 18.000 tona mesa dobijeno je klanjem svinja i to samo u decembru 2020.

Dobrobit životinja – Važan faktor za kvalitet svinjskog mesa

Stoga, uzgajivači svinja, kako bi na tržište plasirali kvalitetno meso i zdrave mesne proizvode, moraju da brinu o dobrobiti životinja. Jedan od takvih projekta, „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“, aktivan je u Srbiji nešto više od dve godine, a finansira ga EU.

Cilj ovog projekta je da srpsku poljoprivredu uskladi sa standardima Evropske unije. Pomaže se razvoj zakona o zdravlju životinja, kao i programa o praćenju bolesti životinja i vanrednih situacija u vezi bolesti.

Antonio Di Nardo, stručnjak za dobrobit životinja, uposlen na istom projektu istakao je:

„Dobrobit životinja je blagostanje životinja. Sprečavanje nepotrebne patnje životinja i obezbeđivanje najboljih mogućih uslova jesu dva osnovna koncepta na kojima se zasniva dobrobit životinja.“

farma-svinja[/watermark_image]

Ovakvi projekti imaju direktnog uticaja na domaću poljoprivredu. To mišljenje deli i Vladislav Stanaćev, upravnik farme svinja „Knez agrar“ kod Inđije.

„Očekujemo veću konkurentnost na tržištu i povećanje izvoza, što će uticati na bolje poslovanje farme. Primenom ovih standarda povećaće se kvalitet hrane, što je nama proizvođačima, a i potrošačima, od izuzetne važnosti.“

Izvoz srpskih proizvoda u EU bez carine već 20 godina

Srpski proizvođači su oslobođeni plaćanja carina na izvoz robe u Evropsku uniju od 2000. godine. Režim koji je EU jednostrano odobrila Srbiji 2000. godine predstavljao je najobimniji sistem trgovinskih povlastica koji je EU ikada odobrila nekoj zemlji ili grupi zemalja.

 

Evropska unija je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Podizanje konkuretnosti, standarda bezbednosti hrane i čuvanja javnog zdravlja, poštovanje dobrobiti životinja i standarda zaštite životne sredine – glavni su pravci pomoći EU ovom sektoru.   IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) jeste vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja, a namenjen je poljoprivrednim proizvođačima.

 

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti