Uzgoj šampinjona: Optimalna temperatura najbitniji faktor

Uzgoj šampinjona: Optimalna temperatura najbitniji faktor

Uzgoj šampinjona - ©Pixabay

Uzgoj šampinjona poslednjih godina značajno je unapređen na osnovu primene naučnih znanja i tehnoloških inovacija. U našoj zemlji potencijala za napredovanje, osavremenjivanje i usavršavanje proizvodnje šampinjona svakako ima. Ukoliko se odlučite za uzgoj šampinjona morate znati sve o prostorijama u kojima se ove gljive uzgajaju.

Gajenje pečuraka nije nimalo jednostavan proces. Za pravilan rast šampinjona i dobar prinos, neophodno je odabrati pravu prostoriju za njihovo gajenje. Naravno, pored ovoga, najbitnije je da u toj prostoriji postoje optimalni uslovi u kojima će šampinjoni rasti od samog početka uzgoja pa sve do berbe.

Za proizvodnju šampinjona u kućnim uslovima pogodne su najčešće mračne i vlažne prostorije, koje se teško mogu upotrebiti na drugi način. Takva prostorija je, na primer, podrum.

Savremena proizvodnja šampinjona podrazumeva izgradnju manjih ili većih hala i tunela koji moraju biti izgrađeni po važećim standardima i zadovoljavati optimalne uslove za uzgoj ovih gljiva. Proizvodne prostorije uvek moraju biti čiste, sa mogućnošću provetravanja. Najvažniji uslov za dobar prinos šampinjona jeste temperatura.

Optimalna temperatura za uzgoj šampinjona

Šampinjoni tokom svoje životne aktivnosti u različitim fazama razvoja zahtevaju različitu temperaturu i na nju su jako osetljivi. Zbog ovoga, neophodno je da prostorija ili hala u kojoj uzgajate šampinjone sadrži uređaje za grejanje i hlađenje vazduha, kao i regulator temperature.

Tokom čitavog ciklusa uzgoja šampinjona, pored temperature vazduha morate voditi računa i o temperaturi supstrata. Ukoliko temperatura supstrata u bilo kod trenutku pređe 30 stepeni, neophodno je što pre rashladiti proizvodnu halu ili tunel, jer temperatura preko 30 stepeni može uništiti micelije.

Rast šampinjona počinje fazom kada micelij prorasta kroz kompost i pokrivni sloj. Optimalna temperatura u ovoj fazi i u vreme formiranja plodonosnih tela jeste između 15 i 17 stepeni.

Optimalana temperatura prostorije za uzgoj šampinjona tokom faze razvoja micelije jeste oko 25 stepeni.


Micelije šampinjona za 8 do 10 dana prorastu pokrivku, a nakon toga potrebno je sniziti temperaturu za 5 do 7 stepeni.

Uzgoj šampinjona - ©Pixabay

Viša temperatura u proizvodnjoj prostoriji ubrzaće rast gljiva, ali će uticati i na smanjenje kvaliteta pečuraka.


U samom supstratu temperatura za vreme trajanja berbe šampinjona obično je od 15 do 17 stepeni. Ukoliko je temperatura tokom vremena berbe, koja traje oko 45 dana, viša može se dogoditi da se drške pečuraka izduže. Sa druge strane, ukoliko je vreme porasta temperatura niža od 15 stepeni, vreme porasta se produžava, ali će i šampinjoni biti kvalitetniji.

Obrani šampinjoni čuvaju se na temperaturi oko 2 stepena.


Vlaga, svetlost i kvalitet vazduha

Pored temperature neophodno je održavati i optimalnu vlažnost proizvodnjih prostorija. Relativna vlažnost vazduha u halama i tunelima za proizvodnju šampinjona treba da bude između 85 i 95 %.

Tokom čitavog proizvodnog procesa neophodno je prisustvo svežeg kiseonika, pa je neophodno omogućiti redovno provetravanje tokom svih faza rasta šampinjona. Prisustvo ugljen-dioksida negativno utiče na rast i razvoj gljiva, i njegova koncentracija u vazduhu ne sme biti veća od 0,5%.

Direktna svetlost ne utiče negativno na rast šampinjona, ali može izazvati isušivanje proizvodnih površina, ali i promenu boje plodišta i ubrzati razvoj uzročnika bolesti i štetočina, što značajno utiče na kvalitet ploda.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica