TISA – dugovečna lepotica i PONOS svakog dvorišta

TISA – dugovečna lepotica i PONOS svakog dvorišta

Tisa: Dugovečna lepotica i ponos svakog dvorišta - © Pixabay

Tisa spada u jednu od veoma cenjenih biljaka za orezivanje, odnosno za pravljenje skulptura od zelenih biljaka, takozvanih topijarnih formi.

Topijarne forme su orezivane biljke u različitim oblicima, a najbolji primer je vrt Versaj u kome su čitave strukture vrtova, od divnih lavirinata, pa do piramida napravljeni baš od tise.

U Beogradu, na Kalemegdanu nalazi se nekoliko tisa koje su pre stotinu godina donešene iz Francuske, od kojih su napravljene divne strukture. Tisa spada u četinare koji su otrovni, a otrovne su četine, grančice i semenke, te se ovo drvo ne preporučuje za objekte kao što su vrtići i bolnice.

Tisa u južnom delu naše zemlje raste kao deo šuma, a nekada je narod njeno drvo ušivao u odeću ili nosio okačenu o vrat u obliku krstića jer se verovalo da baš ovo drvo štiti od zlih duhova. Od tisovog drveta tradicionalno se i dan danas prave crkveni krstići.

Tisa može da se gaji, kako na sunčanim pozicijama tako i u senci, a nije probirljiva ni što se tiče zemljišta, te će dobro napredovati i na zemljištu bogatom vlagom i na onom koje je suvlje.

Osim što fanstastično podnosi orezivanje, tisa zadržava zelene četine tokom cele godine. Jako je otporna biljka i ne napadaju je nikakve štetočine. Jedino može da oboli od nekih osnovnih bolesti.

Tisa: Dugovečna lepotica i ponos svakog dvorišta - © Pixabay

Tisi nije potrebna posebna nega osim primena minimalne zaštite, u smislu tretiranja osnovnim sredstvima protiv insekata kao što su Fastak i Fobos ili Konzul i Tonus, a primena je u maju, julu i septembaru.


Od biljnih bolesti, samo u slučajevima veće vlage i zasenjenosti, mogu se raditi tretiranja sredstvima koja deluju sistematski, kao što su Kuprozin i Falkon ili Antrakol i to u aprilu, maju, julu, septembru i novembru.

Prihrana se svodi na dodatak osnovnih NPK djubriva 20:20:20, koja sadrže dodatke gvoždja ili magnezijuma sa primenom u aprilu, maju i julu. Organski stimulansi, na bazi bakterija, poput Slavola mogu se primeniti u aprilu, maju, julu i septembru.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica