Platan – dobroćudni zeleni div

Platan – dobroćudni zeleni div

Platan: Dobroćudni zeleni div - © Pixabay

Platan je vrsta koja naseljava delove južne Evrope. Veoma je popularna biljka i široko rasprostranjena.

Platan ima nekoliko osnovnih formi, od kojih se na zelenim površinama u gradovima najčešće mogu videti zapadni i istočni platan.

Postoji i hibrid platana koji ima izrazito krupne, lepo urezane listove i guste krošnje i glatku, mozaičnu koru i takvi platani su cenjeni kada se gaje za drvorede.

Ukoliko se gaji u vrtu može dobro da se orezuje čime se nove biljke formiraju kao skultpure jer u toku zime imaju samo debele grane sa ogromnim čvorovima. Postoji posebna tehnika orezivanja koja se zove knof baum, a cilj ove tehnike je da se od biljke dobije skulptura. Primera radi, Jelisejska polja u Parizu su oivičena platanima koji su orezivani baš u ovoj tehnici.

Platan: Dobroćudni zeleni div - © Pixabay

Redovno orezivanje koje se treba primenjivati je proces koji svake godine dovodi do stvaranja ozleda na biljci, ali kod platana to nije rizična stvar. Sposobnost ove vrste da se regeneriše je toliko izražena, da se čak i drastična rezidba kod ove biljke pokaže kao malo rizična.

Pored toga što je reč o veoma otpornoj vrsti dveta, platan ipak može da oboli. Održavanje se svodi na redovno tretiranje biljke sredstvima koja će štititi biljku od potencijalnih napada insekata, kao što su Fastak ili Tonus (u maju, julu, septembru), ali i biljnih oboljenja. Ukoliko se na biljci primete bakterijske ili gljivične promene treba primeniti fungicide kao što su Mankogal i Zato ili Akord i Antrakol (u aprilu, maju, julu u septembru). Prihrana ove biljke se svodi na dodavanje mineralne prihrane NPK đubriva 24:12:8  u aprilu, maju i julu, koja će podstaći stvaranje novih inače velikih listova, što će tokom niza godina stvoriti jačanje stabla i grana.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica