PAROCIJA – drvo raskošnih krošnji i glatke kore

PAROCIJA – drvo raskošnih krošnji i glatke kore

Parotia persica: Jesenji vatromet boja u vrtu - © Wikimedia

Parocija ili Parotia persica je klasično zeleno drvo, koje nema zasebne cvetove, niti plodove, već kvalitetom same krošnje i gustinom listova ulepšava vrt. Međutim, pravi kvalitet ove biljke pokazuje se tokom jeseni, kada se pojave divne vatrene boje koje od kraja septembra pa sve do novembra predstavljaju veoma atraktivnu plamenu strukturu.

U pitanju je biljka koja je potekla iz azijskih delova, gde je klima sa dosta vlage. Zbog toga treba imati na umu da je zahtev ove biljke prema vlazi veoma važan, te treba odabrati dobru poziciju.

Parotia persica: Jesenji vatromet boja u vrtu - © Wikimedia

Ukoliko, prilikom kupovine ove biljke, primetimo da pored naziva ima izraz „multistem“ to znači da je biljka odgajena tako da iz jednog središta kreće nekoliko stabala. To joj daje strukturu poput žbuna ili bonsai forme. Ovo je popularan način gajenja više biljaka, kako u posudama, tako i u vrtu i predstavlja nešto što označava starost ili tradiciju.

Parocija pored predivne krošnje ima i fantastičnu, glatku belu koru, kao kod platana.

U pitanju je solidno otporna vrsta. Može se dodatno folijarno prihranjivati, čime će se postići svežina lisne mase i više listova, a može se prihranjivati Wuksal superom i NPK đubrivom u razmeri 20:20:20. Pored zalivanja, koje je neophodno, biljka može da se tretira stimulatorima kao što Unistar i Amiksol u maju, julu i septembru

Problemi sa insektima nisu značajni i najčešće nema značajnih problema vezano za biljna oboljenja. Preventiva kod gajenja ovih biljaka je najbolji predlog, pa se preporučuje zimsko tretiranje biljaka, ali i osnovna zaštita tokom vegetacijske sezone, u smislu, suzbijanja insekata, ili sprečavanja pojave biljnih bolesti. u tu svrhu mogu se koristiti fungicidi Mankogal, Akord ili Promesa (april, maj, jul, septembar), a protiv insekata Konzul ili Cipkord (maj, jul, septembar).

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica