Najbolja podloga za gajenje borovine u saksijama

Najbolja podloga za gajenje borovine u saksijama

borovina

Borovi su veliki rod biljaka, uključujući vrste koje rastu u različitim klimatskim uslovima. Iako su prilagodljivi za ganjenje u kontejnerima ili saksijama, većina vrsta ih na kraju preraste i potrebno ih je presađivati napolju. Ako planirate da gajite borove u kontejnerima, preporuka je da započnete sa najboljom mogućom podlogom.

Karakteristike

Borovima je potrebna drugačija vrsta podloge u kontejnerima nego u prirodi. Ključne komponente tla za borove su kapacitet zadržavanja vode, poroznost i težina. Borovi u kontejnerima zahtevaju zemlju koja je lagana, omogućava adekvatan protok vazduha i drenažu i ima sposobnost zadržavanja vode.

Sadnja u saksijama: Kako odabrati kvalitetan supstrat?

Mešavine bez zemlje

Često se za gajenje borova u saksijama ne uključuje prava zemlja, jer se ona lako zbija i ne nudi dovoljno drenaže ili strujanja vazduha u skučenom prostoru. Češće se kontejneri napune drugom podlogom, koja se sastoji uglavnom od borove kore i manje količine treseta. Ponekad se koriste i perlit i kompozitni materijali. Na tržištu dostupne mešavine za saksije uključuju potrebne sastojke za gajenje borova u kontejnerima, ali vi možete nabaviti pojedinačne komponente i napraviti sopstvenu.

bor sisarke

PH zemlje

Kiselost ili alkalnost tla, koja se naziva pH nivoom, je važna kada odaberete mešavinu na kojoj ćete gajiti borove. kao u ostalom i za bilo koju biljku. Nizak pH označava kiselo tlo, dok visoki pH znači da je mašavina alkalna. Većina borova preferira neutralan do kiseli pH, mada će neki tolerisati i alkalne uslove. Kada odaberete mešavinu za gajenje, obavezno uzmite u obzir posebne preferencije vrste bora koju nameravate da gajite. Ako vaše drvo zahteva kiselo tlo, pH možete sniziti uključivanjem veće količine tresetne mahovine u mešavinu.

Đubrenje i zalivanje

Za gajenje u kontejnerima, trebalo bi da obezbedite biljci sve hranjive sastojke koje bi inače ona izvlačiai iz zemlje. To možete postići uključivanjem dobro izbalansiranog đubriva sa usporenim oslobađanjem pre nego što počnete sadnju. Borove treba zalivati tek toliko da podloga bude ravnomerno vlažna, a da pritom ne postane mokra i preplavljena. Većina borova najbolje raste na suncu, ali neke vrste će tolerisati laku hladovinu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica