Jedinstvena kreacije prirode – Eukaliptus duginih boja

Jedinstvena kreacije prirode – Eukaliptus duginih boja

Jedinstvena kreacije prirode: Eukaliptus duginih boja - ©Wikimedia

Drveće eukaliptusa duginih boja ima koru koja izgleda kao da je ukrašena džinovskom četkicom. Eukaliptus duginih boja raste vrlo brzo, te nije retkost da poraste i do 1,5 metar u jednoj sezoni.

Međutim, ovi jedinstveni eukaliptusi zaista postoje, a njihovo prirodno stanište su tropske regije kao što su Filipini, Indonezija ili Nova Gvineja, a mogu se videti i na pojedinim mestima najjužnijih delova Sjedinjenih Država.

Eukaliptus duginih boja je zimzeleno drvo koje ima kopljasti oblik, srebrnastozelene listove i grozdove sitnih belih cvetova. Ono što je njihova jedinstvena karakteristika je stablo koje raste iz dugog korena i obojeno je nijansama zelene, plave, narandžaste, crvene i ljubičaste boje. Kako drvo raste, kora se neprestano ljušti na trake kako bi otkrila nove boje, sve vreme razvijajući svoju lepotu.

Jedinstvena kreacije prirode: Eukaliptus duginih boja - ©Wikimedia

Ovom drveću je potrebno toplo okruženje sa puno kiše kako bi moglo da raste. Što više kiše pada, to se pojavljuju još lepše boje stabla.

Najbolje uspeva na direktnom suncu, sa konstantno vlažnim tlom.

U svom prirodnom staništu mogu da narastu i do 60 metara. U Americi ne rastu višlje od 30 metara, a visina može da se kontroliše stalnim orezivanjem.

Izvor: BHG


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica