Budimo odgovorni za prvomajske praznike – Sačuvajmo naše šume zajedno

Budimo odgovorni za prvomajske praznike – Sačuvajmo naše šume zajedno

Povodom predstojećih prvomajskih praznika i tradicionalnog boravka građana u prirodi, da bi se sprečio eventualni nastanak šumskih požara, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na građane da budu odgovorni prema prirodi. 
 

Budimo odgovorni za prvomajske praznike, sačuvajmo naše šume zajedno - © Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede apeluje na građane da:

  • ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu za to predviđena (vidno obeležena) i obezbeđena;
  • ne vrše nekontrolisano paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume;
  • ukoliko uoče požar, odmah obaveste MUP – Sektor za vanredne situacije, odnosno najbližu šumsku upravu;
  • napominjemo da je odredbama člana 47. Zakona o šumama zabranjeno paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume, izuzev na mestu koje je samo za tu namenu određeno, uređeno i vidno obeleženo. Takođe, odredbom člana 22. stav 1. tačka 8. Zakona o divljači i lovstvu zabranjeno je paljenje korova, strnjika, trstika, trave i drugog rastinja u lovištu.
  • Imajući u vidu navedeno, Uprava za šume će preko Republičke šumarske i lovne inspekcije u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu navedenih odredbi.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine očekuje podršku i pomoć nevladinih organizacija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta, kao i udruženja građana ljubitelja i zaštitnika prirode da u ovoj akciji podrže apel i uključe se u zaštitu šuma od požara.

SAČUVAJMO NAŠE ŠUME ZAJEDNO!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica