43. Svetski dan zaštite životne sredine

43. Svetski dan zaštite životne sredine

Danas je u više od 100 zemalja širom sveta obeležen Međunarodni dan zaštite životne sredine. Ove godine njegova tema je „Sedam milijardi snova, jedna planeta, konzumiraj pažljivo“.

Jezero - ©Agromedia

U gotovo svim gradovima u našoj zemlji organizovane su razne svečanosti i manifestacije povodom proslave ovog dana. Kako bi se uvideo značaj i nužna potreba očuvanja naše životne sredine mnogobrojni volonteri, izviđači, školarci, predstavnici institucija i slučajni prolaznici, danas su radili udruženo, složno i ekološki.

Svi oni imali su jedan cilj – da pomognu našoj životnoj sredini da bude lepa, čista, uređena i zdrava sada, ali i za buduće generacije.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se već 43 godine, odnosno od 1972. godine, kada ga je stvorila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. 

U nekim gradovima pošumljavali su se parkovi, u drugim su se pevale pesme posvećene našoj zelenoj planeti, recitovale motivacione misli o njenom očuvanju i igrale igre. Treći su isticali zagađivače i navodili primere kako da se smanji njihovo štetno destvo pa su savetovali da ponekad ugasimo motore i umesto njih koristimo bicikle, rolere i udobne patike.

Četvrti su govorili o načinima reciklaže, a u Beogradu su, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u šumi Košutnjak, simbolično posađena 43 nova stabla drveća.

Labudovi u jezeru - ©Agromedia


Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se već 43 godine, odnosno od 1972. godine, kada ga je stvorila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Njeni predstavnici su sve ovo vreme imali za cilj da jedan ovakav dan svake godine podseti ljude širom sveta da treba da vode računa o zaštiti naše planete, o zagađenju mora, reka, jezera, uništavanju šuma, biljnih i životinjskih vrsta, gradskih zelenih površina…

Izvor vesti: Agromedia

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica