Zašto ne jedemo ćureća jaja?

Zašto ne jedemo ćureća jaja?

Jaja od ćurke su potpuno jestiva. Ipak, iako je tako, ljudi nemaju naviku da ih konzumiraju. Zašto je to tako i zašto ne jedemo ćureća jaja?

Kako kažu oni koji čuvaju ćurke i koji su probali njihova jaja, ukus ćurećih jaja je jako sličan kokošjim jajima.

Jaja od ćurke su malo veća od kokošjih. Takođe, njihova ljuska je nešto jača, a membrana između ljuske i jajeta nešto deblja nego kod kokošjih jaja. Možemo zaključiti da razlike uopšte nisu velike.

Kako je ćuretina sve popularnije meso i u našoj zemlji, postavlja se pitanje zašto su ćureća jaja tako retka?

Proizvođači ne izlaze na tržište

Odgovor na pitanje zašto su jaja ćurke tako retka i zašto ih je teško pronaći na tržištu nije nimalo jednostavan. Ovakvo stanje posledica je kombinacije više različitih faktora.

Pre svega, ćurke snose jaja mnogo ređe od ostalih ptica. Na primer, kokoška ili patka snese jedno jaje dnevno, dok je kod ćurki to najviše dva jajeta na nedeljnom nivou. Takođe, uzgoj ćurki, u nekim širim razmerama, iziskuje mnogo više prostora i hrane u odnosu na uzgoj pilića i kokošaka.

 

Jaje © Pixabay

Ćurke kasnije polažu jaja

Još jedan od razloga zašto se jaja ćurke gotovo i ne koriste u ishrani jeste taj što ćurke kasnije počinju sa polaganjem jaja.


Naime, ćurke kasnije dostižu polnu zrelost, pa im je potrebno oko 7 meseci pre nego što mogu da proizvedu jaje. Kod kokošaka je to drugačije. Već sa 5 meseci starosti kokoška može da snese jaje. Iako ova razlika od samo 2 meseca možda ne deluje značajno, uzgoj i ishrana ćurki je dosta skuplja, pa je zato i ovako mali period bitan.

I samo 2 meseca više do prvog snošenja jaja za proizvođača koji uzgaja ćurke stvara dodatne troškove.

Troškovi uzgoja ćurki koji su mnogo veći od gajenja kokošaka ili gajenja morki i svi navedeni faktori dovode do toga da su ćureća jaja mnogo skuplja od kokošjih. Upravo iz ovog razloga jaja ćurke najčešće se koriste za priplod.


Isplatljivije je gajiti ćurke zbog mesa koje je vrlo kvalitetno, nego prodavati njihova jaja.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica