Uzgoj japanskih prepelica – Nije mala investicija ali se novac brzo vrati

Uzgoj japanskih prepelica – Nije mala investicija ali se novac brzo vrati

Bez obzira što su početnici, Marija i njen suprug Nemanja Pantelić iz Valjeva su se veoma brzo snašli u ulozi odgajivača japanskih prepelica. Iako su o ovim životinjama veoma malo znali, uz iskusne odgajivače lagano krče put na tržištu i šire proizvodnju. Na ideju da započnu ovaj porodični posao došla je Marijina majka Nada, a pošto su i prve komšije, odlučili su da se udruže i ujedno iskoriste već stečeno znanje iz poljoprivrede.

Na početku ništa nisu znali o japanskim prepelicama

Počeli su u februaru i za kratko vreme uspeli da naprave mini farmu sa 250 odraslih ptica. Pored toga, u inkubatoru je trenutno i 240 jaja.

„Ja se dugi niz godina bavim muzikom i kada je prošle godine proglašena pandemija korona virusa sve je stalo, bilo je veoma teško jer se nije znalo koliko će to dugo trajati. Pošto u porodici svi volimo životinje, počeli smo da razmišljamo šta bismo mogli da radimo a da to ne bude čist hobi”, ispričao nam je Nemanja o tome kako su on i njegova tašta počeli da se bave uzgojem japanskih prepelica.

U početku kaže nije mislio da će moći, pošto je jedino znao da prepelice poreklo vode iz Japana, ali kada je počeo da istražuje o njima sve mu se svidelo i rešili su da se oprobaju u ovom poslu.

Japanske prepelice posle 45 dana počinju da nose jaja

Za sam početak gajenja japanskih prepelica dovoljno je kvalitetno matično jato, dobro izolovana prostorija, kavezi i inkubator što su ovi inovativni farmeri, kako vole sebe da nazivaju, i obezbedili. Posao su, kaže Nemanja, podelili. On je zadužen za čišćenje kaveza, Marija za reklamu, tašta najčešće ujutru hrani ptice, a tokom dana svako od njih ih po nekoliko puta obilazi.

„Iako ljudi kažu da ove ptice nisu zahtevne za gajenje, ja ću vam reći da jesu. Jako su otporne na bolesti, zbog čega su jaja zdrava. Što se tiče prostora za smeštaj, ukoliko se ispoštuje optimalna temperatura od 18 do 22 stepena, određena vlažnost vazduha, da su dobro izolovane uz dobru provetrenost, tada neće biti velikih problema u proizvodnji. Kod njih se najčešće javlja kanibalizam, ali se to izbegne sa kvalitetnom hranom. Veoma brzo napreduju i nakon 45 dana počinju da nose jaja”, objašnjava naš sagovornik.


Dnevno dobiju 130 do 140 jaja. Jedna jedinka bi trebalo da na svakih 17 sati snese jaje, ali ih ne forsiraju kako ptice ne bi bile izmučene. Prodaja zavisi od potražnje i nekada je to 120 komada dnevno, a nekad i mnogo više.

„Još uvek smo na početku i borimo se sa tržištem. Kada smo pripremali prostor i uselili prepelice uopšte nismo razmišljali kako ćemo da prodamo jaja. Vodili smo se time da svaka roba nađe svog kupca. Najmanje prodajemo u Valjevu, ali imamo kupce iz Kule, Petrovca na Mlavi, Novog Sada, a planiramo da naš proizvod ponudimo i trgovinskim centrima u Valjevu“, kaže Nemanja.

U planu im je da japanske prepelice hrane mikrobiljem

On dodaje da investicija uopšte nije mala kada je reč o većoj proizvodnji i prodaji, ali se uloženi novac jako brzo vrati. Kako kaže, oni su možda imali sreće na samom početku. Počeli su sa 120 ptica, deo kaveza su kupili, nešto su sami pravili, tu je i hrana, ali se jako brzo isplati.


Prepeličja jaja izgledaju veoma dekorativno. Sveža mogu da se piju do 60 dana, a ako se kuvaju, prže ili prave kolači od njih, jedno kokošje jaje zamenjuju četiri prepeličja. Osim na jajima može da se zaradi i na mesu.


„Što se tiče mesa još uvek nismo pokušali sa prodajom, ali ćemo videti kakvo je interesovanje restorana za ovom robom. Pored jaja u svežem stanju isprobali smo i neke recepte tako da ćemo kupcima ponuditi i marinirana jaja sa dodatkom cvekle, ruzmarina, rotkvice, tikvica, luka, slačice, lovorovog lista i drugih sastojaka. U planu je da prepelice hranimo mikrobiljem, a ukoliko uspemo da savladamo tehniku gajenja bilja možda počnemo i sa prodajom”, govori Marija o nekim od planova u narednom periodu.

Namera im je kažu da u naredna dva do tri meseca broj prepelica na njihovoj farmi bude oko 1.000 i da na taj način proizvodnju podignu na viši nivo.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica