Zaštitite stoku na farmi – odaberite pouzdanog psa čuvara

Zaštitite stoku na farmi – odaberite pouzdanog psa čuvara

Napad divljih zveri i gubitak stoke veliki je problem koji muči stočare širom sveta, ali i kod nas. U Americi od napada divljih zveri strada oko 170 hiljada ovaca, i to čak 2 odsto ovaca i 4 odsto jagnjadi. U tekstu pročitajte koje je to uslove potrebno da zadovolji pas da bi mogao da postane čuvar stoke.

 

Pored orgada, koje su veoma skupe, psi čuvari su još jedan od načina na koji uspešno možete da zaštite vaša grla. Ovi psi mogu da se čuvaju za zaštitu ovaca, koza, junadi, krava i za raznih vrsta živine.

Psi koji su namenjeni za čuvanje stoke, su generalno krupne životinje. Čak i ako deluju veoma prijateljski nastrojeno prema svojim vlasnicima, oni nisu takvi prema drugim psima. Ovakvi psi su “radne” životinje i od njih se ne može očekivati da istovremeno budu i čuvari i dobri ljubimci.

Izbor pasa čuvara nije kao biranje kućnih ljubimca. Zato pre nego što se odlučite koji je pas najdekvatniji za vašu farmu potrebno je da najpre obavite istraživanje. Poželjno bi bilo kada biste mogli da psa kupite direktno od ogajivača koji gaje “radne” pse, a ne ljubimce.

Pas za čuvanje stoke na farmi - © Pixabay 

Takođe, potrebno je da pas ima određeno iskustvo, odnosno da je proveo određeni period sa životinjama. Kada ste se odlučili koju ćete rasu pasa kupiti potrebno je da proverite kako se oni ponašaju na terenu. Jako je bitno da rasa pasa koju odaberete u potpunosti odgovara vašim potrebama.

Nakon što ste kupili štene psa čuvara, trebalo da ga čuvate u kući dok malo ne ojača. Preporučljivo je da se barem 2 meseca čuva unutar kuće, a nakon toga je poželjno da pas provodi vremena sa stadom koje će čuvati. Veoma je bitno da pas bude i naviknut na ljude, ali je za prvih nekoliko meseci bolje dolaziti u što manji kontakt sa njim.

Pas za čuvanje stoke na farmi - © Pixabay

Psi se ne treniraju za čuvanje životinja, oni ili imaju instinkt ili ga nemaju. Ne možete očekivati mnogo do njih dok su još mali, jer tada uglavnom žele samo da se igraju. Potrebno je da stalno pratite njihovo ponašanje, kao i to da li su zaštitnički nastrojeni prema životinjama. Takvo ponašanje trebalo bi pratiti već od 6 meseca starosti i traje sve do druge godine.

Potrebno im je obezbediti kućicu za spavanje, sa toplom prostirkom odozdo, i sve bi trebalo biti skromno kako ih ne bismo previše razmazili. Postavljanje ograda je potrebno, jer ovi psi patroliraju oko farme.

Ako ih čujete da laju noću to je od znak da psi rade svoj posao.

Izvor: Modern Farmer

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica