U Srbiji većina životinja i useva bez osiguranja

U Srbiji većina životinja i useva bez osiguranja

Iako stočari često nailaze na probleme u proizvodnji, poput uginuća životinja usled bolesti, od ukupnog broja životinja koje se gaje na teritoriji Srbije svega 5 procenata je osigurano polisom osiguranja. To je čak dvostruko manje od biljne proizvodnje koja je pokrivena sa 10 do 12 procenata.

 Krava - © Pixabay

Stočarska proizvodnja je zahtevna i traži ozbiljne investicije, i gubici mogu biti veliki, jer se životinje često povrede, razbole, a u najgorem slučaju uginu. Sve to uzgajivače životinja dovodi do neplaniranih troškova i na kraju do mogućeg gubitka proizvodnje. Stočari osiguranje treba da shvate kao jednu neophodnu investiciju u održivi rast i razvoj stočarske proizvodnje“, rekao je na sajmu poljoprivrede u Kragujevcu direktor poznatog domaćeg osiguravajućeg društva.

Zašto se retko vrši osiguranje useva

Iako stručnjaci već godinama proizvođačima preporučuju osiguranje, poljoprivrednici u Srbiji nemaju naviku da osiguravaju useve. Podaci pokazuju da je svega 10-12 odsto poljoprivredne proizvodnje kod nas osigurano. Za razliku od domaćih proizvođača, njihove kolege u Evropi imaju potpuno drugačiju praksu.

Izvor: b92

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica