U ovoj opštini osim gajenja malina veoma profitabilno i stočarstvo

U ovoj opštini osim gajenja malina veoma profitabilno i stočarstvo

Gajenje malina i zasada šljiva donose najveći prihod poljoprivrednim proizvođačima u 26 sela opštine Kosjerić. Po profitabilnosti veoma je blizu i stočarstvo, za koje posebno na padinama Povlena, Maljena i Divčibara postoje odlični uslovi.

Pored voćarstva veoma profitabilno i stočarstvo - © Pixabay

Nažalost, tokom poslednjih godina – delom zbog sušnih perioda, ali i zbog niskih cena mesa i mleka – stočni fond u ovim krajevima opada.

Ima, međutim, ozbiljnih nagoveštaja da će stočarstvo ponovo biti aktuelna grana poljoprivrede. Jer, od ukupno 13.374 hektara poljoprivrednog zemljišta, livade i pašnjaci na teritoriji Kosjerića zauzimaju 8.411, a uzgajivači raspolažu kapacitetima za 15.000 grla stoke, najviše goveda.

“Na čitavom području naše lokalne samouprave ima više od 3.800 grla, od kojih su 2.643 krave. Sve dok država nije uvela subvencije za njihovo i matičenje ovaca, ovom procedurom je bilo obuhvaćeno tek oko 200 krava. Srećom, obezbeđene su subvencije od 25.000 dinara, pa sada već možemo da govorimo o 773 umatičenih grla čiji vlasnici na tržište legalno mogu da iznose mleko i mlečne proizvode. Još je važnije to što će potomstvo umatičenih krava imati pedigre, pa se i zbog toga ozbiljno računa da će stočni fond polako početi da se uvećava“, prognozira inženjer u opštinskoj Poljoprivrednoj službi Dragan Jovanović.

Izvor: Večernje novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica