STOČARI OPREZ: Afrička kuga iz Rumunije preti da se proširi i kod nas!

STOČARI OPREZ: Afrička kuga iz Rumunije preti da se proširi i kod nas!

Susedi Rumuni bore se sa afričkom kugom, zaraznom bolešću koja napada svinje. Od početka godine do sada bili su primorani da ubiju 50.000 zaraženih životinja, trenutno je registrovano više od 600 novoobolelih životinja. Zbog rizika da se bolest proširi i u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede oformilo je Nacionalni krizni centar koji prati situaciju u Rumuniji i preduzima mere predostrožnosti.

Rumunski stočari sa ovom opasnom bolešću bore se poslednjih godinu dana. Bolest napada svinje i za nju nema leka niti vakcine i sto posto je smrtonosna. Bolest se od prošle godine sporo razvijala u severozapadnom delu Rumunije, a od 9. juna ove godine razvoj afričke svinjske kuge je vrlo agresivan u jugoistočnom delu te zemlje i stigla je do prirodnog rezervata Delte Dunava.

“Sa podacima od 8 avgusta ima tačno 635 žarišta kod domaćih svinja i 30 slučajeva kod divljih svinja. Ono što je za nas posebno bitno jeste da su ta žarišta obuhvatila ugroženo područje koje je blizu naše zemlje, znači područje Arada tako da je jedan uzak pojas pogranični prema Rumuniji slobodan od afričke kuge”, tvrdi Saša Ostojić, Nacionalni krizni štab uprave za veterinu.

 Divlja svinja © Pixabay

Zbog blizine granice, srpskim stočarima prvi put preti ova opasna, zarazna bolest. Na sreću, do sada nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze, ali su stočari, sa razlogom, zabrinuti.

“Čuo sam za tu vrstu bolesti, najviše iz medija i pravo da vam kažem ovde kod nas u regionu trenutno je nema. A da li se plašim – pa svako se plaši, čim ulažeš svoj novac svi se mi plašimo što se tiče tih bolesti, što se tiče afričke kuge, crvenog vetra sve što napada našu stoku”, rekao je za RTS, Goran Mitrovanov, uzgajivač svinja.

Ministarstvo poljoprivrede i uprava veterine čine sve kako bi se širenje zaraze sprečilo u našoj zemlji. Zato su obrazovana 4 regionalna krizna centra, koja svakodnevno vrše nadzor divljih i domaćih svinja. S obzirom na to da se virus širi i kroz mesne proizvode i prerađevine uspostavljena je koordinacija sa carinskim službama i pograničnom policijom.

Izvor: RTS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica