Šta je bolje: seno lošeg kvaliteta ili senaža?

Šta je bolje: seno lošeg kvaliteta ili senaža?

Ukoliko česte padavine poremete sušenje sena, preporučuje se pravljenje senaže. Priprema je kraća, a ranijim košenjem livade ostavlja se prostor za više otkosa.  

Vreme spremanja senaže je sve bliže, a svim proizvođačima mleka savetuje se da u narednom periodu prate vremenske prilike i ne dozvole da, zbog čestih padavina, ne propadne prvi otkos.

Senaža se veoma lako sprema i u uslovima čestih padavina. Potrebno je samo ugrabiti moment da se sa mehanizacijom može ući u parcelu, da pokošena masa provene svega nekoliko sati i već se može silirati, dok je za pripremu sena proces znatno duži ( i do 3 dana).

U nepovoljnim vremenskim uslovima za spremanje senaže, potrebna su praktično 2 dana suva dana. Košenje je najbolje obaviti u prepodnevnim časovima odmah posle skidanja rose, mada ni popodnevno košenje nije loše. Popodne ili sutradan otkos prevrnuti, sačekati par sati da provene sa druge strane i započeti senažiranje.

Masa se može silirati ili sakupljati i uvijati u rol bale i umotavati sa PVC materijalom. Poželjno je da se u masu doda do 50 kg kukuruzne prekrupe po toni senaže radi bolje fermentacije. Zelenu masu kositi na visini od 6-8 cm, ne prenisko.

Prednosti ranog košenja i spremanja senaže u odnosu na dosadašnje navike su:

  • ne zavisite od vremena, jer je vreme pripreme zantno kraće
  • dobija se mogućnost prihrane i bržeg porasta drugog otkosa
  • stvara se mogućnost ranijeg drugog otkosa
  • dobija se kvalitetnije hranivo.

Ukoliko, godina bude kišna, a proleće vlažno ne treba čekati da trava proklasa, već je treba kositi u prvom otkosu sa 25-40 cm visine. Ovakvim pristupom, ukoliko prihranite parcelu posle košenja, stvara se mogućnost da do leta izvučete 3 otkosa sa iste livade.

Video vodič o proizvodnji senaže možete pogledati ovde:

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.