Saveti za početnike: Uzgoj gusaka zbog mesa i jaja

Saveti za početnike: Uzgoj gusaka zbog mesa i jaja

Da biste sami uzgajali guske najpre treba da se odlučite koju sortu guske želite da uzgajate. Ako stvorite odgovarajuće uslove i pravilno o njima brinete, vaše guske će početi da daju velike količine jaja u kratkom periodu. Pored toga, guščije meso je veoma cenjeno, a posebno guščija džigerica.

Saveti za početnike: Kako da započnete uzgoj gusaka- © Pixabay

Izbor prave sorte gusaka

U zavisnosti šta želite da koristite od guske, prema tome se bira i sorta. Razmislite o Toulouse ili Emden guskama ako želite veće ptice. One spadaju u veće pasmine i teže od 9-10 kilograma, a mogu proizvesti od 35-40 jaja po sezoni. Ove su guske veće i obično su željene zbog svog mesa. Ako imate puno prostora za njihovo kretanje i veću ogradu uzgoj ovih gusaka može biti vrlo isplativa opcija.

Ako želite manje guske, a više jaja možete razmisliti o kineskim guskama. Ove sorte teže 5.5 – 6 kilograma, ali mogu da proizvedu do 50 jaja u sezoni. Ukoliko želite da prodajete jaja, a ne meso guske, ova sorta može biti pravi izbor.

Kupovina gusaka

Gledajte da kupite snažne i zdrave guske za uzgoj. Potražite kod lokalnih uzgajivača gusaka u vašoj blizini. Uvek je najbolje lično kupiti guske jer ih možete pogledati i proveriti da li su zdrave. Zdrava guska neće biti prekomerne težine i izgledati iscrpljeno već će biti živahna i izgledati zdravo. Treba da ima glatko perje, snažne noge i bez vidljivih fizičkih oštećenja i deformacija.

Ukoliko kupujete guske iz udaljenih mesta, preko online oglasa, obavezno pročitajte ocene kupaca, a najbolje bi bilo svakako da odete i pogledate guske pre kupovine.

Kupujte guske koje su stare najmanje godinu dana. Neki uzgajivači čekaju da im guske napune 2 godine pre nego što ih ponude tržištu, vi možete da počnete sa uzgojem onih koje su stare godinu dana. Naravno, pre postizanja zrelosti one neće proizvoditi jaja. Ženske guske možete da držite do 10. godine starosti, a mužjake do šest.

Proizvodnja morki: Uprkos plahovitom temperamentu lako se gaje

Sa koliko gusaka početi?

Da biste poboljšali svoje šanse za uzgoj, osigurajte više ženskih gusaka nego gusana. Najmanje što se preporučuje, ako kupujete za svoje potrebe je 3-5 gusaka i 1 gusan. Ovo se pokazalo kao najbolji odnos.


Saveti za početnike: Kako da započnete uzgoj gusaka - © Pixabay

Veći rodovi poput Toulousea i Emdena obično u svom životu imaju od 1-3 partnera za parenje, dok će manje sorte poput kineskih gusaka promeniti i do 5 mužjaka. Guske je ponekad teško uzgajati jer se može navići samo na jednog para i neće hteti da se pari sa drugim guskama.

Prostor za uzgoj gusaka

Za 4 guske je potreban ograđen prostor veličine 4,5 m × 6 m. Ako hoćete 8 gusaka duplirate ovaj prostor, itd. Ograđeni prostor treba da bude zaštićen od predatora jer će guske noću tu spavati. Tokom dana bi trebalo da im se obezbedi ispaša, odnosno da se drže u otvorenom prostoru.


Jednoj guski je potrebno bar 30-40 kvadrata spoljnog prostora gde će da se kreće i da ima ispašu. Ovaj prostor takođe bi trebalo ograditi kako guske ne bi lutale. Ograda treba da bude visoka najmanje 2 metra da guske ne bi pobegle. To će takođe sprečiti grabljivice poput lisica (ako ih ima u vašem kraju) da upadaju u staniše i kolju živinu.

Saveti za početnike: Kako da započnete uzgoj gusaka- © Pixabay


Prostor bi trebalo zatvoriti i sa gornje strane. Ukoliko guske ne žive u zatvorenom prostoru, a otvoreni prostor nema žicu i sa gornje strane ili krov, guske mogu da odlete.

Ukoliko ne želite da imate skroz zatvoren prostor ili krov, druga opcija je da im obrežete krila. Najbolje da to uradi stručnjak, a  radi se jednom godišnje.

Samo za početnike: 9 koraka za isplativ uzgoj kokošaka

Parenje gusaka

Ukoliko se drže u zatvorenom prostoru, parenje bi trebalo da započnu kada dostignu polnu zrelost i kada je sezona za parenje.

Ukoliko želite da podstaknete parenje najbolje bi bilo da u njihovom životnom prostoru postoji jezerce ili bazenčić za plivanje. Ako ptica nema pristup jezercu sa slatkom vodom, možete joj osigurati prostor za plivanje tako što ćete napuniti dečiji bazen koji može da se kupi u svakom supermarketu.

Saveti za početnike: Kako da započnete uzgoj gusaka- © Pixabay

One vole da odlažu jaja u zatvorenom prostoru i zato je potrebno da im napravite gnezda. Potrebno je napraviti jedno ptičije gnezdo na 4-5 gusaka. Možete biti kreativni i izrezati staru kadu ili veliku plastičnu kadu, probušiti otvore tako da guske mogu da uđu i obrnuti je naopako. Tako ćete imati više gnezda sa krovom. Napunite slojem strugotine borovog drveta ili slame (oko 15 cm) i guske će početi tu da odlažu jaja.

Takođe, možete koristiti drvene bačve ili buriće kao gnezda. Potrebno je samo da zabijete klinove sa obe strane bureta kako se ne bi kotrljalo i naravno, da napravite gnezdo unutar bureta od strugotine i slame.

Pratite ponašanje gusaka u toku sezone parenja. Ukoliko primetiti da se vaše guske ne pare obavezno pozovite veterinara . Možda ne mogu da se pare jer su povređene negde ili imaju infekciju, možda nešto treba promeniti u samom prostoru ili prehrani.

Ishrana gusaka

Guskama, kao i svim životinjama, potrebna je uravnotežena ishrana. Što su guske zdravije, to je veća verovatnoća da ćete imati više zdravih jaja. S obzirom na to da guske jedu uglavnom travu, najbolje je ako je spoljašnji prostor prekriven slatkom travom koju guske mogu jesti tokom dana.

Ishrana gusaka se uglavnom sastoji od jestivih trava, listova kupusa, karfiola, zelene satale i to je obično 70-80% njihove ishrane. Guske vole da jedu bubice i biljke ali im treba dodavati pšeničnog i ovsenog zrna, jednom dnevno, kako bi se dopunila ishrana.

Naravno, čista i sveža voda mora da im je uvek dostupna. Ako je ostala stara hrana obavezno je počistite da se ne bi ubuđala.

Pačija jaja – hranljivija i dva puta veća od kokošijih

Sakupljanje jaja

Jaja sakupljajte dva puta dnevno.

Saveti za početnike: Kako da započnete uzgoj gusaka - © Pixabay

Guske će obično početi sa proizvodnjom jaja mesec dana nakon što započne sezona parenja i nastaviće sa polaganjem jaja do kraja sezone parenja. Nakon sakupljanja ukoliko želite podmladak jaja treba inkubirati.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica