Saga se nastavlja: Da li Tenis ipak dolazi u Srbiju?

Saga se nastavlja: Da li Tenis ipak dolazi u Srbiju?

Memorandum o razumevanju između Srbije i Tenisa, najvećeg uzgajivača i prerađivača svinjskog mesa ne samo Nemačkoj nego i u Evropi potpisan je 2015. godine. Od tada nemački gigant je u nekoliko navrata pomerao pokretanje svoje proizvodnje u Vojvodini. Poslednji put je to uradio, kako je obrazloženo, krajem prošle godine zbog afričke kuge koja je u to vreme vladala u okruženju. Međutim, saga o nemačkom kralju mesa se sada nastavlja. 

Da li Tenis ipak dolazi u Srbiju? - © Agromedia

Sa prostranih vojvođanskih njiva, koje su bile „bezecovane“ za Tenisove farme i klanice događaji se polako sele u zrenjaninske i novosadske sudove. Prvo su pali ugovori sa Tenisom prema kojima je u okolini Zrenjanina bilo predviđeno preko 2.400 hektara najbolje vojvođanske zemlje za izgradnju farmi svinja. Po tužbi vojvođanskih poljoprivrednika pao je i ugovor sa lokalnom firmom Farmer 023.

Nešto ranije Upravni sud u Novom Sadu doneo je istu presudu u slučaju kompanije Food planet, za raskid ugovora o davanju u zakup na 30 godina 900 hektara zemlje. Po presudi, pokrajinski Sekretarijat za privredu morao je da ratarima plati 1,5 miliona dinara.

Ratari zadovoljni, ali strepnja ostaje

„Srećni smo jer je presuda u našu korist. Ali je ovo Pirova pobeda, jer je pokrajinski sekretarijat za privredu ponovo razmatrao našu žalbu u slučaju firme Food planet i opet doneo odluku kojom nas odbija, a to ćemo da osporimo, pa tako u krug“, rekao je za dnevni list Danas Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Da li Tenis ipak dolazi u Srbiju? - © Agromedia 

U ovom Udruženju kažu da je i sud potvrdio i da investitori kojima je data zemlja u dugoročni zakup nisu pravi, već fiktivni.

„Oni su pokušavali da pronađu način da dođu u zakup zemlje na period od 30 godina. Smatramo da nikako ne valja davanje zemlje na ovako dugačak period i da su najbolji investitori poljoprivrednici države Srbije. Mi smo ti koji ulažemo  u proizvodnju i naša deca, budući poljoprivrednici, najveća su investicija ove države“, komentariše presudu Dragan Kleut, poljopivrednik iz Banata.


Da li nemački kralj mesa ipak dolazi?

Kako portal AGROmedia saznaje kompanija Tenis trebalo bi do kraja marta da donese odluku da li će, nakon nekoliko odlaganja konačno započeti investiciju u Srbiji, u okviru koje je planirano podizanje više farmi svinja.

Da li Tenis ipak dolazi u Srbiju? - © Agromedia 

Podsetimo 2015. godine, kada je potpisan Memorandum o razumevanju Vlada Republike Srbije, Klemens Tenis i pojedini biznismeni tvrdili su da da će ova investicija preporoditi srpsku poljoprivredu i doneti ogroman novac u budžet.


Na drugoj strani, vojvođanski poljoprivrednici i naši ugledni agroekonomisti su bili decidirani da bi dolazak giganta nemačke mesne industrije doneo više štete nego koristi. Sada celokupna javnost s nestrpljenjem iščekuje da sazna šta će biti sa investicijom veka u poljoprivredi, kako su je mnogi pompezno najavljivali.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica