REKRODAN UZGOJ PATAKA – Proizvodnja pačjeg mesa u Poljskoj cveta

REKRODAN UZGOJ PATAKA – Proizvodnja pačjeg mesa u Poljskoj cveta

Poljski uzgajivači živine sve više se fokusiraju na uzgoj pataka, s namerom da povećaju proizvodnju u 2022. godini i dostignu svoj rekord u uzgoju ove živine i proizvodnji mesa, saopštila je Nacionalna komora za živinu i proizvođače stočne hrane (KIPDiP).

patka spremna za pečenje sa ruzmarinom

Očekuje se da će 2022. godine populacija pataka iz ove zemlje dostići 25-27 miliona grla, što je 40-50% više u odnosu na 2021, ocenila je Katažina Gavronska, direktorka KIPDiP, dodajući da je prošle godine ta brojka iznosila 18 miliona grla, dok je pre samo deceniju iznosila 3,2 miliona grla.

Poljska drugi najveći proizvođač pačjeg mesa u Evropi

„Ovo je kosmički tempo rasta“, rekla je Gavronska, ocenivši da je Poljska na trećem mestu po proizvodnji pačjeg mesa u Evropi, posle Francuske i Mađarske.

Predviđa se da će ovogodišnji rast gurnuti Poljsku na drugo mesto na ovoj listi. „U prošlosti smo već imali mesece kada smo klali više pataka nego Mađari“, rekla je Gavronska. „S obzirom da se trenutni trendovi u proizvodnji pačjeg mesa u Poljskoj zadržavaju, predviđamo da će Poljska preuzeti Mađarsku u smislu proizvodnje pačjeg mesa 2021.

Francuska je 2021. proizvela 177.000 tona pačjeg mesa, u poređenju sa 90.000 tona u Mađarskoj, 57.000 tona u Poljskoj i 20.000 tona u Nemačkoj i Bugarskoj, izvestila je ona.

KIPDiP je izvestio da snažan trend rasta u proizvodnji pačjeg mesa proizilazi iz ogromne potražnje za izvozom pačjeg mesa (prvenstveno u Evropi), izbijanja ptičijeg gripa u Francuskoj (uključujući na farmama pataka) i sporih, ali sistematskih promena u kulinarskim navikama Poljaka koji počinju da prihvataju pačje meso kao deo svoje korpe za hranu.

Prevazilaženje posledica pandemije

Poljsko tržište pačjeg mesa uspelo je da se oporavi od pandemije Covid-19. KIPDIP je 2020. godine upozorio da je talas izolacije omeo prodaju pačjeg mesa kako na domaćem tako i na izvoznom tržištu, pre svega kroz HoReCa segment. Nagli pad prodaje pogodio je cene pačjeg mesa na farmama, podrivajući profitabilnost poljskih farmi pataka.

Međutim, finansijska situacija tržišta pataka primetno se poboljšala u 2021.


Izvor: Polutry World

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica