Razmatra se ukidanje vakcinacije protiv klasične kuge svinja

Razmatra se ukidanje vakcinacije protiv klasične kuge svinja

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede najavila je da razmatra postepeno ukidanje preventivne vakcinacije protiv klasične kuge svinja, jer je to jedan od preduslova koji Srbija treba da ispuni kako bi dobila sertifikat za izvoz svinja i svinjskog mesa u Evropsku uniju (EU).

Razmatra se ukidanje vakcinacije protiv klasične kuge svinje - © Agromedia 

Iako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio da bi ukidanje prventivne vakcinacije svinja moglo da počne tokom ove godine, u Upravi za veterinu nisu mogli da preciziraju kada bi to moglo da se desi, ali su agenciji Beta rekli da su u izradi strategija i akcioni plan, koji će se primenjivati nakon prestanka vakcinacije protiv klasične kuge svinja.

 

PROČITAJTE JOŠ I :

Mere suzbijanja afričke kuge: Zabranjuje se slobodan uvoz svinja iz pogođenih zemalja

 

Istaknuto je da sticanje statusa zemlje slobodne od klasične kuge, bez vakcinacije, zahteva potpunu primenu mera kojima se potvrđuje da virus klasične kuge svinja ne cirkuliše u populaciji svinja u zemlji, ni kod domaćih, ni kod divljih svinja.


Kako je precizirano, iskorenjivanje klasične kuge svinja je dugotrajan posao u okviru koga je neophodno poštovati i dosledno sprovoditi niz biosigurnosnih mera, kao i kampanju podizanja nivoa svesti farmera, bez čije saradnje nije moguće sprovesti te mere.

Preduslovi za odluku o prestanku vakcinacije svinja protiv te bolesti su i kontrola prometa svinja, poštovanje propisa, blagovremena prijava svih sumnjivih slučajeva nadležnoj veterinarskoj službi, kao i praćenje zdravstvenog statusa populacije divljih svinja koje mogu biti značajan prenosilac virusa klasične kuge svinja, naveli su u Upravi za veterinu.

Izvor: Danas


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica