Proizvodnja mleka i mesa na tankom ledu! – Kada ćemo shvatiti da je DOMAĆE UVEK BOLJE?!

Proizvodnja mleka i mesa na tankom ledu! – Kada ćemo shvatiti da je DOMAĆE UVEK BOLJE?!

Tokom prethodnog perioda, a naročito tokom prošle godine, imali smo prilike da se i sami uverimo da je na duge staze, domaće uvek bolje!

mleko i meso

Već dugo razni stručnjaci pa i sami proizvođači pričaju da nema ozbiljne poljoprivrede bez ulaganja u stočarsku proizvodnju i mlečno govedarstvo. I kao da se svi slažu, ne čuju se glasovi protiv, nema ni drugačijih predloga, jedino što vreme prolazi, a baš ništa se ne radi!

Mlečno govedarstvo pred kolapsom

Tokom prošle godine “dara je prevršila meru” i ovakva situacija postala je neizdrživa za većinu stočara pa su oni odlučili da rasprodaju tovna grla i muzne krave. Kao posledica toga nadležni su brže bolje krenuli da uvoze mleko pa su se na našim rafovima mogla videti pakovanja sa različitim natpisima na stranim jezicima. Ali to potrošače nije previše zabrinulo, sem što je cena odjednom postala pa skoro dupla veća i to takoreći preko noći.

Šta je sa mesnom industrijom?

E sada bez mleka ili sa duplo skupljim mlekom nekako ćemo se snaći, ali gotovo ista situacija se ponavlja i sa mesom. E tu je stvar već malo ozbiljnija, jer posle teške i sušne godine ono što je rodilo i što smo ubrali bilo je skupo pa je zimnica ostala “tanka”, čak se i krompir kupuje na grame. A meso , izgleda da ćemo ga sa čežnjom gledati kroz staklene izloge.

Stočni fond desetkovan

Stočni fond u našoj zemlji je desetkovan, štale i objekti za tov su prazni, stočna hrana je skupa a interes za ovaj posao nikakav! Kao jedina opcija ostaje mogućnost da meso uvozimo i tako našim kupcima ponudimo robu sumnjivog kvaliteta i visoke cene.

Kako povećati BDP?

Ekonomisti se opet pozivaju na poljoprivrednu proizvodnju jer jedino sa njom i doduše sa proizvodnjom energije možemo da povećamo BDP i omogućimo bolji standard. Zato, pre nego što krenemo u kupovinu bilo bi dobro da stavimo prst načelo i razmislimo. Zašto je domaće bolje i da li nam se više isplati da razmišljamo na duge staze.

Kupujmo domaće…

Ako budemo kupovali domaće mleko i meso i plaćali ga po istoj ceni, a zašto da ne i malo skuplje nego što plaćamo mleko i meso iz uvoza možda učinimo prvi korak ka boljem sutra….
Pa ko zna za par godina možda i naši proizvodjači svoje viškove ponude za izvoz nekim drugim tržištima koja nisu na vreme shvatila zašto je domaće bolje!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.