Pripremite svoje ovce i ovnove za parenje

Pripremite svoje ovce i ovnove za parenje

Uskoro počinje jesen, što za uzgajivače ovaca i ovnova znači da je vreme za razmnožavanje ovih životinja. Iako se čini da je to jednostavan proces, zapravo zahteva mnogo pripreme, vremena i truda, a uobičajeni period pripreme traje oko mesec dana.

stado © Pixabay

Pre parenja važno je životinje očistiti od crva i drugih parazita. Nakon čišćenja, odvedite ih na ispašu kao i obično. Ovce će na toj ispaši ispustiti veliku količinu jaja parazita od kojih su očišćene, pa je najbolje da im na neko vreme promenite pašnjak, kako čitav proces čišćenja ne bi bio uzaludan.

Ukoliko ovce čuvate u zatvorenoj prostoriji, hranite ih senom ili travom. Životinje koje se čuvaju unutra neće se ponovo zaraziti parazitima zahvaljujući činjenici da više ne jedu sa zemlje.

Polna zrelost kod ovaca i koza

Važno je ošišati im noge i proveriti ima li nekih problema ili povreda. Ukoliko ih pronađete, neophodno je sanirati ih u najvećoj mogućoj meri. Takođe, proverite opšte zdravstveno stanje svojih ovnova, uključujući i stvari koje vam možda ne deluju važno, poput nedostajanja zuba i slično.

Ishrana

Kada utvrdite da je ovan zdrav, prelazite na sledeći korak: dodatke ishrani. U dogovoru sa veterinarom dodajte u ishranu svojih životinja vitamine i minerale koji su potrebni za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. Važno je hraniti ih kvalitetnim senom i dobrom travom. Izbegavajte vlažnu travu – verovatno neće želeti da je jedu.

Saveti: Pravilna ishrana bremenitih ovaca

U vezi sa ishranom važno je da ne dobiju premalo hrane, ali ni previše! Ne želite previše ugojenog ovna. Ukoliko posumnjate da su postali teži nego obično, smanjite količinu hrane koju im dajete.

ovca © Pixabay


Evo i dodatnog saveta: možete pokušati da ih naviknete da jedu iz kofe. Navići ćete ih da čitavu glavu zarone u kofu dok jedu, kao i da kofu povezuju sa hranom koju će dobiti. Tako ćete se osigurati da svaka ovca dobije tačnu količinu hrane koja joj pripada, a postoji još jedna prednost: sa glavom uronjenom u kofu, ovce će biti slepe za svet oko sebe. Ovako ćete im lakše, na primer, ošišati noge ili dati vakcinu.

Borba ovnova

Takođe, važno je da imate u vidu da se ovnovi, odvojeni od ovaca, možda neće slagati. Ukoliko se ovnovi dobro poznaju, malo je verovatno da će doći do borbe, kao i ukoliko su različite veličine i starosne dobi: mlađi će uvek poštovati autoritet starijeg. Ipak, ukoliko u stadu imate pridošlicu, postoji verovatnoća da se neće dobro slagati sa ostalima. Veće su šanse da će doći do borbe i ukoliko su blizu ovaca.

Ipak, čak i ako vam se čini da ne postoji razlog zbog koga se ovnovi ne bi slagali, preporučujemo vam da obratite više pažnje nego inače na njihovo ponašanje: nije neobično da se u tako specifičnim uslovima okrenu jedan protiv drugog.


Pre parenja možete ih još jednom ošišati, očistiti i okupati.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica