Pripremite koke i kokošinjac za zimu uz ova 4 jednostavna ali korisna saveta

Pripremite koke i kokošinjac za zimu uz ova 4 jednostavna ali korisna saveta

Da zimski period ne bi bio previše zahtevan period za vas i vaše koke predlažemo da pročitate sledećih nekoliko saveta koji će vam pomoći da spremni dočekate hladne dane.

Foto: Canva

Savet 1: Provera kokošinjca

Loše vreme će neizostavno doći sa zimom, što znači da kokošinjac mora da bude u „top formi“ do tada. Zbog toga je dobro uraditi vizuelni pregled celog kokošinjca kako biste utvrdili da li je na pojedinim mestima počelo truljenje ili postoji neki nedostatak koji bi mogao da bude od koristi predatorima da uđu u objekat.

Tokom zime ćete vrata kokošinjca zatvarati sve ranije i ranije kako ovaj period bude odmicao, te zbog toga nije loše da razmislite o ugradnji automatskih vrata, u slučaju da niste u mogućnosti da svakog dana sami zatvarate.

Savet 2: Priprema kokošaka

Sve bolesti i slabosti kod kokošaka mogu da se pogoršaju u toku zime, pa je zbog toga vrlo korisno da u septembru ili oktobru pregledate koke.

Važno je da pogledate da li se javljaju paraziti, znaci abrazije, ili druge anomalije. Za bolju pripremu za zimu dobro je i da dodate elektrolite ili beli luk u vodu. Tako ćete blagotvorno delovati na njihov imuni sistem.

Savet 3: Održavanje toplote

Svakako da je jedan od glavnih problema tokom zime hladnoća. Zbog toga je važno da se prostor u kome kokoške borave dobro opremi. Vrlo je važno da je kokošinjac otporan na promaju i izolovan. Za izolaciju možete da koristite ploče od stiropora, samo pripazite i pokrijte ih kako ih kokoške ne bi kljucale.

Još jedan način da utoplite kokoške je putem hrane. U večernjim satima možete da ih hranite okrunjenim kukuruzom, što će im aktivirati digestivni sistem i obezbediti dodatnu toplotu tokom noći.

Savet 4: Sprečite dosadu i nasilno ponašanje

Verovatno st eprimetili da kokoške mnogo vremena utroše tako što tumaraju i kljucaju zemlju, kako bi pronašle hranu.

Ovaj način prehrane je nedostupan u zimskim mesecima, kada padne sneg i kada se zemlja zamrzne. U tom periodu može da dođe do povređivanja drugih kokoši iz dosade, pa je važno da im okupirate pažnju nečim. Jedno od rešenja koje ste možda imali prilike da vidite je „viseći kupus“.


Izvor: Permaculture

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica