Prijepolje izdvaja 5 miliona dinara za kupovinu priplodnih jagnjadi

Opština Prijepolje izdvojiće pet miliona dinara za kupovinu priplodnih jagnjadi kako bi poboljšala rasni sastav stada ovaca, kojih je sve manje na planinskim pašnjacima.
 

Na planinskim pašnjacima sve je manje stada  - © Foto: Željko Dulanović

 

U okviru podsticaja razvoju stočarstva kao strateške grane, opština Prijepolje će na Pešteru kupiti dvadesetak mini stada sa po 10 priplodnih ženskih jagnajdi, koja će pod povoljnim finansijskim uslovima biti ponuđena zainteresovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Sjenička pramenka bez velikih ulaganja donosi dobru zaradu

Ovih dana biće pokrenuta tenderska procedura, a podela priplodne jagnjadi putem konkursa počeće verovatno tokom leta. „Reč je o sjeničkoj oplemenjenoj rasi ovaca koja u ovdašnjim klimatskim uslovima daje optimalne rezultate. Taj reproduktivni materijal mora biti umatičen jer je to uslov da bi se moglo konkurisati za podsticajna sredstva koja daje Ministarstvo poljoprivrede u iznosu od 7.000 dinara po grlu“, kaže za „Agromedia“ portal Nebojša Žunić, član Opštinskog veća u Prijepolju zadužen za poljoprivredu.

 

Proredili se kupci za jagnjad  - © Foto: Željko Dulanović

Od 7.000 grla ovaca, koliko se trenutno uzgaja u selima kod Prijepolja, umatičeno je svega 250. „Mnogo je razloga za ovako porazno stanje, a treba imati i u vidu da su ova sredstva prva koja posle sedam godina opština izdvaja za podsticaj razvoju stočarstva. Stočari su kod nas uglavnom starije životne dobi, slabo su informisani i nepovreljivi prema inovacijama, a u Prijepolju je relativno kasno počela sa radom i osnovna odgajivačka organizacija koja se bavi ovim poslom, kaže Žunić.
 

Od 7.000 grla ovaca, koliko se trenutno uzgaja u selima kod Prijepolja, umatičeno je svega 250.

Prostrani pašnjaci na padinama Jadovnika, Zlatara, Kamene Gore i Jabuke bogom su dani za razvoj stočarstva, ali su migracije i pad nataliteta učinili svoje. U planinskim selima ostali su samo starci, pa su retka domaćinstva sa punim stajama.
 

Jagnjad - © Foto: Agromedia

Na očevini s bratom gajim pedesetak ovaca, i to nam je dodatni izvor prihoda. Nekada se od ovčarstva moglo lepo živeti, pa o umatičenju stada nismo mnogo ni razmišljali. Međutim, poslednjih godina proredili su se kupci, a jagnjad i ovce kupuju se na komad. Zbog toga ozbiljno razmišljam da poboljšam rasni sastav stada. Proces umatičenja jeste dug, ali su i državne subvencije primamljive“, kaže Radoman Petrić sa Jabuke.
 

Bilo je potrebno mnogo sredstava, rada i odricanja da se stado umatiči, ali se na kraju isplatilo.

Goran Vujašević iz Aljinovića jedan je od retkih mladih ljudi koji se opredelio za stočarstvo. Negova porodica je pre dvadesetak godina krenula da se intezivno bavi ovčarstvom, a danas je u njegovom stadu polovina od ukupnog broja umatičenih grla u opštini Prijepolje.

Čistokrvna tovna grla – šansa za uspeh

 

Na planinskim pašnjacima sve je manje stada - © Foto: Željko Dulanović

Imam stado sa više od 130 ovaca, a umatičeno je 106 brava. Prve rasne ovnove nabavili smo u Valjevu, kupili smo i žensku jagnad za priplod, i tako je posao krenuo. Bilo je potrebno mnogo sredstava, rada i odricanja da se stado umatiči, ali se na kraju isplatilo. Samo na ime državnih subvencija dobićemo godišnje oko 700.000 dinara, što je za ovdašnje prilike ogroman novac, dok se priplodno jagnje može prodati za 150-170 evra, a potražnja je velika“, kaže Vujašević.

Sagovornici:
Nebojša Žunić, član Opštinskog veća u Prijepolju zadužen za poljoprivredu
Radoman Petrić, stočar sa Jabuke
Goran Vujašević, mladi stočar iz Aljinovića

Tekst i foto: Željko Dulanović

Komentari