Predsednik Udruženja mlekara Mačvanskog okruga: Šljiva i krava su očuvale Srbiju!

Predsednik Udruženja mlekara Mačvanskog okruga: Šljiva i krava su očuvale Srbiju!

Mala poljoprivredna gazdinstva svuda u svetu predstavljaju žilu kucavicu jedne države. Za državu Srbiju mali poljoprivrednici izgleda da nisu interesna grupa. Bar ne u celini. Jedan od primera koji svedoči da se ovom problemu pristupa pogrešno su odgajivači stoke i muznih krava.

 

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga, koje danas okuplja oko 30-tak gazdinstava, svakodnevno proizvede oko 12.000 litara mleka. Uprkos nedovoljnom razumevanju državnih institucija za rad ovih malih proizvođača, članovi udruženja nekako uspevaju da se izbore da svoj proizvod plasiraju na tržište – kaže za Agromediju Goran Vasić, predsednik udruženja.

„Proizvođači u Mačvanskom regionu prepušteni su sami sebi. Država nam nije ustupila svoje zemljište, što je u velikoj meri slučaj sa vojvođanskim proizvođačima“ – navodi Goran Vasić. Pokrajinski budžet za poljoprivredna gazdinstva u Vojvodini je od velikog značaja za sve stočare. U našem slučaju to nije tako – dodaje naš sagovornik.

Mlekara - © Agromedia

Mlekari Mačve tražili su od Ministarstva poljoprivrede da im omogući ravnopravni položaj sa kolegama iz Vojvodine. Imali su obećanje ministra Branislava Nedimovića da će do toga i doći. Obećano im je 40.000 dinara po grlu za sve proizvođače koji nemaju državnu zemlju na teritoriji ostatka Srbije. Ipak, ništa od toga se nije desilo – napominje Goran Vasić.

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga nekada je brojalo oko 140 članova. Danas se taj broj sveo na svega 30-tak. Zbog teških uslova uzgajanja stoke ali i ogromnih troškova, mnogi proizvođači su morali da promene svoju delatnost, pa čak i odustanu od bavljenja ovim poslom. Ista dilema muči i predsednika Udruženja mlekara Gorana Vasića koji kaže da će, ukoliko se nešto ne promeni, morati da smanji broj grla ili iseli farmu.

„Za ovaj broj grla koji mi sada imamo i za ovu proizvodnju koja je na dnevnom nivou, oko 2.000 litara mleka, treba nam sigurno negde oko 400.000 evra. To je izuzetno veliki zalogaj i treba mnogo hrabrosti za tako nešto kao i dobar plan“.

Mlekara - © Agromedia

Vanredno stanje uzrokovano virusom COVID 19 nije zaobišlo ni stočare. S druge strane, pokazalo je da su upravo poljoprivrednici slamka spasa u ovakvim situacijama. Da li će ova pandemija biti okidač koji će povoljno uticati na rast proizvodnje i drugačiji tretman države prema poljoprivrednicima? Goran Vasić se nada da će država konačno shvatiti da treba više i pametnije ulagati u poljoprivredu.


„Ja sam govorio u više navrata, ko god je proučavao istoriju Srbije video je da je krava i šljiva sačuvala Srbiju. To je zaista tako! Mi možemo da radimo šta hoćemo – možemo da proizvodimo avione ali nama će krava i šljiva i dalje da čuva narod“.

Poljoprivreda je uvek bila i uvek će biti lokomotiva naše ekonomije. Nadajmo se da će država to prepoznati i konačno zapaliti vatru da pokrene svoju lokomotivu.

Sagovornik: Goran Vasić, Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica