Povećajte nosivost jaja kod vaših koka – hranite ih belim lukom

Ako beli luk blagotvorno deluje na ljude, zašto ne bi i na životinje. Najpre eksperimentalno, naučnici su uključili beli luk u ishranu životinja i zaključili da rezultata ima. Na primer, živina kojoj se daje beli luk bolje napreduje, odnosno bolje iskorišćava hranu, koke su otpornije na bolesti, a nosivost jaja povećava se za 10%. Takva jaja ujedno sadrže i niži nivo holesterola. Nekada je prirodna ishrana živine bila jedino moguća, te otuda se potrošači sa nostalgijom sećaju drugačijeg ukusa mesa ili boje jaja.
 

Ishrana kokošaka - © Foto: Biljana Nenković

Stručnjaci za živinarstvo savetuju da beli luk kokoškama treba davati osušen, samleven i izmešan sa ostalom hranom. Beli luk ima jak miris i živinu treba postepeno navikavati na ovu novinu.

Sve što treba da znate o uzgajanju belog luka

Međutim, beli luk možda i nije novina, jer se u ishrani živine koristi od davnina, ali je u jednom periodu bio zaboravljen zbog ubrzane proizvodnje. Odgajivači žele brzu zaradu i brzu smenu generacija, a to podrazumeva i sintetičku ishranu, pa i bolesti. Takav način uzgoja utiče i na ljudsku ishranu, a da bi se dobilo zdravije meso i drugi proizvodi, nauka predlaže niz dodataka ishrani u kojoj su često začinske biljke, prirodni probiotici i antibiotici.
 

Beli luk - © Foto: Agromedia

Što se tiče preporučene količine belog luka u ishrani živine, struka navodi da već sa 0,3% u ukupnoj količini hrane mogu da se vide prvi rezultati. Najveća preporučena doza je 5% belog luka u smeši za živinu. Međutim, preko toga efekti izostaju, te se treba pridržavati ove proporcije.
 

Stručnjaci za živinarstvo savetuju da beli luk kokoškama treba davati osušen, samleven i izmešan sa ostalom hranom.

Beli luk čini živinu otpornijom na bolesti i opšte je poznato da je u pitanju jedan od najjačih prirodnih antibiotika. U belom luku se nalazi 17% proteina, 0,8% masti, 3% minerala, a bogat je enzimima i vitaminima B kompleksa. Ovaj trend zdrave ishrane živine počeo je ponovo od 2006. godine kada su u Evropskoj uniji zabranjeni antibiotici u gajenju. Zato se tražila adekvatna prirodna zamena, te je tako beli luk zbog svojih svojstava postao zamena aditivima koji su imali funkciju antibiotika. U ishrani živine koriste se i ostale začinske biljke koje imaju ulogu enzima, antioksidanata, pigmenata, aroma ili vezivnih supstanci.

Raste potražnja za živinom iz sporijeg tova, posledice nesagledive

 

Kokoške u kavezima - © Foto: Agromedia

Iz tog razloga u ishrani brojlera i koka nosilja sve je više prirodnih probiotika, aromatičnog i začinskog bilja, pa i kvasca.
U našim uslovima jedino što bi bio problem da ovakva ishrana zaživi je mala proizvodnja belog luka i njegova visoka cena na tržištu. U takvim okolnostima proizvođačima se više isplati da ga prodaju kao konzumni artikl, nego da njime hrane živinu. Na duge staze, ovaj koncept bi se isplatio.
 

Beli luk - © Foto: Pixabay.com

Uporedo sa prirodnom ishranom živine koja je trend u Evropi i koja ima imperativ da krajnji potrošači dobiju zdravo meso i jaja, treba podsetiti i na Zakon o dobrobiti životinja po kome kokoške više ne mogu da budu smeštene u klasičnim kavezima. Predlog su takozvani obogaćeni kavezi u kojima je tačno propisan izgled i oprema gnezda, broj kokošaka u jatu, kako su urađeni podovi i, naravno, kvalitet hrane koja mora biti prirodna.

Komentari