Potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja (AKS) blizu Zaječara

Potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja (AKS) blizu Zaječara

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede krajem prethodne nedelje potvrdila je prisustvo virusa afričke kuge svinja (AKS) na farmi u okolini Zaječara.

U mestu Veliki Izvor, gde je utvrđeno prisustvo virusa preduzete su sve predviđene mere zaštite, saopštavaju iz ministarstva za Tanjug.

Kako navode u ministarstvu, uspostavljena je brza analiza nadležnih službi Uprave za veterinu, i takvom reakcijom sprečen dalji prodor virusa AKS. Virus je evidentiran u okviru redovnih nadzora farmi i kontrola zdravstvenog stanja grla. Farma na kojoj je potvrđeno prisustvo nalazi se u blizini granice sa Bugarskom, koja u ovom trenutku beleži visok broj zaraženih.

Podsetimo se, u prethodnim mesecima potvrđeni su slučajevi u selima koja pripadaju opštinama Pirot i Kruševac.

Kako mogu da reaguju uzgajivači koji primete promene?

Iz Uprave za veterinu podsećaju sve vlasnike svinja na neophodnost sprovođenja svih preventivnih i zaštitnih mera, kako bi se jednsotavno i efikasno sprečilo dalje širenje.

Uzgajivači svinja koji primete promene zdravstvenog stanja ovih životinja iste moraju da prijave nadležnoj veterinarskoj stanici ili veterinarskoj inspekciji na telefon: 037-444-996.

Na sajtu Uprave za veterinu navedeni su simptomi na osnovu kojih je moguće prepoznati ovu opasnu, zaraznu bolest kod svinja i oni uključuju gubitak apetita, iznenadno uginuće jedne ili više svinja, povišenu telesnu temperaturu do 42 stepena, krvav proliv, kašljanje i povraćanje, otežano disanje, nesigurnost u hodu, krvarenja najćešče po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa.

Izvor: B92


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica