Podsticaji za tov stoke: Ostalo još malo vremena za prijavu

Podsticaji za tov stoke: Ostalo još malo vremena za prijavu

Pravilnik o uslovima ostvarivanja prava na podsticaje za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja koji je izmenjen početkom ove godine propisuje novi rok za podnošenje zahteva.

I dok je po starom rok da grla budu predata klanici ili da budu izvezena bio do 30. septembra 2019, on je prema ovoj izmeni pomeren za 30. jun 2019. godine. Osim promenjenog roka koji je glavni uslov za dobijanje podsticaja, izmenjen je broj bikova po zahtevu ali i visina subvencije. Sve izmene se odnose na tov junadi.

Predrag Janković, savetodavac za stočarstvo objašnjava da je po novom Pravilniku za tov stoke propisan veći broj bikova po jednom zahtevu. Tačnije nekada je bio jedan bik, dok se sada moraju predati minimum 3 bika po zahtevu. Takođe, prema prošlom Pravilniku iznos subvencije je bio 10.000 dinara, dok je prema novom to 15.000 dinara po grlu. S tim što u jednoj godini je dozovoljno predavanje maksimalno 3 zahteva, ne više od toga. 

Podsticaji za bikove - © Agromedia

Osim ovim izmena, najvažnija od njih je promena roka do kog mogu da se podensu zahtevi a to je 31. jul ove godine. Tako da sve što bude pristiglo nakon 31. jula neće se smatrati validnim već se čuvati za narednu godinu.  Sa druge strane rok za predaju bikova klanicama je 30. jun što znači da je ostalo još svega nekoliko dana proizvođači to urade.

Za predaju zahteva ostalo još jako malo vremena, pa ipak mnogi stočari sa ovim rokovima nisu upoznati. Stručne službe u Nišu, i u ostalim delovima Srbije učestalije izlaze na teren i podsećaju proizvođače da na vreme predaju dokumentaciju.

Govedarstvo je u Niškoj opštini je zastupljeno u mnogo većoj meri u odnosu na tov jaradi. Kako naš sagovornik dodaje, sve veći broj ljudi odlučuje se samo za tov bikova jer je to jednostavnije, cena mleka je manja i ulaganja su prihvatljivija za veći broj stočara. Za razliku od uzgoja jaradi od čega sve veći broj odustaje čak i uprkos visokim subvencijama za ovu granu stočarstva.

Sagovornik: dipl. inž. Predrag Janković, savetodavac za stočarstvo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica