Ovo je recept za 60 litara mleka po kravi dnevno

Ovo je recept za 60 litara mleka po kravi dnevno

Domaćinstvo porodice Marinković dokazuje da mlečnost krava u leskovačkom kraju može biti dobra baš kao i rod u plastenicima. Oni na svojoj farmi imaju krave koje daju i po 60 litara mleka dnevno, a uz to su uvek čiste, uredne i lepe, a veoma često i šampionke na leskovačkim izložbama stoke. Zato smo najstarijeg Marinkovića zamolili da nam otkrije recept za ovakve uspehe. 

 

U leskovačkom kraju ovčarstvo je najugroženija grana stočarstva. U čak 144 sela tog grada gaji se svega 2.000 ovaca. Svinjarstvo je, sa oko 10.000 svinja, na malo stabilnijim nogama, ali je ubedljivo najrazvijenije i najzastupljenije govedarstvo, sa oko 14.000 goveda u tom kraju.

Kako smo saznali, i tu su, kao i u ostatku južne i istočne Srbije, farme veoma male, a mlečnost krava ispod republičkog proseka. Ipak, mi smo pronašli jedno domaćinstvo koje dokazuje da mlečnost krava u ovom kraju može biti dobra baš kao i rod u plastenicima. To domaćinstvo nalazi u poznatom povrtarskom selu Navalin, a pripada porodici Marinković.
 

©Agromedia-mlečna krava

Zoran Marinković, stočar iz Navalina, kaže: „Iako se bavimo mlečnim govedarstvom, odlučili smo se za simentalke, radije nego za holštajn, jer nam one daju više mleka. Ova jedna daje 60 litara mleka dnevno, a druga 50. Prosek na našoj farmi je 35 do 40 litara. Najmlečnija krava je prava Nemica, uvezena, dobro se čuva, dobro grlo, dakle genetika je veoma važna.
 

Za visoku mlečnost vaših krava, svakodnevno ih hranite sa: 

-10 kg deteline

-30 kg silaže


-15-18 kg koncentrata 


Osim genetike
, naravno, važna je i pravilna ishrana mlečnih krava, i to kvalitetnim koncentratom, dobrom detelinom i pravilno pripremljenom silažom.

Prvi obrok uvek je detelina, 5 do 6 kilograma po kravi. Mi je dajemo po 3 puta. Koncentrat im dajemo dvadeseticu imberga, zob jedu 15 do 16 kilograma, na tri puta, a silaža je za dnevni obrok oko 30 kilograma. Dakle, oko 10 kilograma deteline, 30 kilograma silaže i 15 do 18 kilograma koncentrata. Uz to, mi s vremena na vreme prošetamo krave.”
 


©Agromedia-mlečna krava

Marinkovići se, osim oko mlečnosti njihovih 11 krava, uvek trude i da one budu čiste, uredne i lepe. Imaju i veoma savremene objekte, ali i svu opremu koja je jednoj maloj farmi potrebna za dobro mlečno govedarstvo – muzilice, laktofrize, kante za mužu i drugo. Zato su i po kvalitetu mleka njihove krava među prvima u tom kraju.


Mleko dajemo svakodnevno mlekari u Leskovcu, uglavnom to bude oko 300 litara. Cena je 39 dinara i plus 7 za PDV. Za komšije u našem kraju cena je i manja, ali to zavisi od količine i, naravno, od kvaliteta mleka.”
 

©Agromedia-mlečna krava

Zoran svoje krave neguje kao prave kućne ljubimce. Zato ih vodi i na izložbe, na kojima one, naravno, uvek osvajaju nagrade. Do sada je sa te farme na leskovačkim izložbama stoke bilo je čak 5 šampionki. Zato se najlepše među njima pripremaju i za regionalna takmičenja, a onda, ko zna, možda jednoga dana putuju i u inostranstvo.

Do tada, kaže Zoran, verovatno neće povećavati broj krava, jer je ipak to veliki i težak posao koji on i njegova supruga sami više ne mogu da rade. Međutim, mi smo videli da je njihova kuća puna unučadi, a znamo i da se sinovi bave preradom mesa, pa smo zato uvereni da farma ima sigurnu budućnost, a leskovačke izložbe stoke čekaju još brojne šampionke porodice Marinković.

Sagovornik:
Zoran Marinković, stočar iz Navalina

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica