Osiguranje poljoprivrednih kultura, veliki trošak ili ipak ne?

Osiguranje poljoprivrednih kultura, veliki trošak ili ipak ne?

Grad, požar, grom, oluja, poplava, suša, prolećni ili jesenji mraz, prirodne su pojave od kojih teško možemo da spasimo naše useve ili plodove. Veoma je važan izbor semena i dobra agrotehnika, ipak kako bismo sigurno imali očekivanu novčanu dobit postoji još jedno rešenje.

 

Rajko Martić iz sela Svetozar Miletić u blizini Sombora mirno spava jer već godinama osigurava svoje hektare.

“Sarađujem sa Triglav osiguranjem, ovo će biti peta godina. Razmišljam ovako zašto bi dremao, kada mogu mirno da spavam, zašto bi gledao u nebo. Imam kuću iza sebe, i ako mi se nešto desi, a imam takvo iskustvo, sva će mi šteta biti nadoknađena. Onaj koji razmišlja da je bacanje novca, taj greši, znači to je investicija koja se uvek isplati”, rekao je Rajko Martić.

U to se najbolje uverio pre dve godine.

“To se videlo 2016 godine, kada smo imali ogromne štete od grada. I sve ono što je obećano, sve je odrađeno, šteta je realno procenjena, na vreme plaćena, svi zadovoljni. Ako je od 1 do 10, ja bih ocenio saradnju sa 9,5″, rekao je Rajko Martić.

Triglav osiguranje posluje u 30 prodajnih jedinica širom Srbije.

“Poljoprivreda je jedan od segmenata poslovanja kompanije Triglav, definitivno smo usredsređeni na osiguranje ratarstva i povrtarstva kao dominantnih delatnosti u našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Takođe, imamo i nove proizvode koji se tiču stočarstva, odnosno osiguranja životinja, po prvi put imamo jedinstven proizvod koji ne postoji na tržištu Srbije, to je Triglav max paket i paket osiguranja od pada proizvodnje mleka. To je nešto novo i zaista se trudimo da pojasnimo klijentima o kakvom se proizvodu radi”, rekao je Radoje Živanov iz Triglav osiguranja.

 

Triglav osiguranje © Agromedia

Zapitali smo se koliko košta ovakvo osiguranje?

Nivo cene osiguranja košta manje, mnogo manje nego što jedan kombajn prilikom žetve napravi gubitaka, koje smatramo pod redovne tehnološke. Cena osiguranja kada se uzme u obzir pomoć države, subvencije, itd, iznosi oko 1,5 posto od vrednosti proizvodnje, što zaista smatram da je jedan mali iznos, kada se uzme u obzir da se prilikom žetve pšenice izgubi od 3-6 posto”, rekao je Radoje Živanov iz Triglav osiguranja.

Ko pita ne skita, ukoliko želite da saznate više o Triglav osiguranju, možete posetiti bilo koju od njihovih 24 filijala. U ovoj kompaniji ponosno ističu da se poslednje 4 godine niko nije žalio na njihove usluge i rad.

Sagovornici:

Rajko Martić, poljoprivrednik iz Svetozara Miletića 

Radoje Živanov, vodeći menadžer za poljoprivredu, Triglav osiguranje

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.