Nova snaga poljoprivrede: Gajenje ovaca sve unosnije

U preko 13.000 poljoprivrednih gazdinstava u Kolubarskom okrugu ima 179.000 ovaca. Najviše ih pase na valjevskim pašnjacima, preko 71.000, zatim na području Osečine, Uba, Lajkovca. Da je gajenje ovaca sve unosniji posao pokazuje i činjenica da se poslednjih godina sve više mladih odlučuje za bavljenje ovom granom poljoprivrede.

Ovčarstvo - © Agromedia

Pre sedam godina Nebojša Birčanin iz valjevskog sela Suvodanje, u okviru programa koji sprovodi grad Valjevo, preko tadašnje Direkcije za poljoprivredu, uzeo je 33 jagnjeta i u naredne tri godine vratio 43 grla. Danas je na njegovoj farmi 85 umatičenih grla sjeničke pramenke.

„Poslednjih godina sve više se širi ova proizvodnja i dosta se proda priplodnih jagnjadi. Od kada su povećane subvencije mnogi su proširili svoja stada. Ne može se reći da nije isplativo, jer je jagnje za priplod oko 150 evra“, navodi Birčanin.

On kaže da ima računice i ako se jagnje gaji za klanje jer je subvencija 2.000 dinara po grlu.

„Da nema subvencije ne bi se toliko držalo i ne bi imalo neke zarade“, zaključuje Birčanin.

Sa njim se slaže i Kosta Andrić, odgajivač iz Dragodola sela nadomak Osečine. Po oceni stručnog žirija, na ovogodišnjoj Regionalnoj izložbi ovaca, koja je u nedelju održana u valjevskom selu Pričević, on je imao najbolja izložena grla.

Ovčarstvo Valjevo - © Dejan Davidović /Agromedia

„Trenutno imam 149 grla. Ovo je isplativa proizvodnja. Biće odlično ukoliko se u narednom periodu nastavi ovim tempom jer se sve više ljudi odlučuje za ovu granu stočarstva“, kaže Andrić.

On navodi da uslova za gajenje ima jer poseduje oko 30 hektara, što obradivog zemljišta, što livada i pašnjaka, a subvencije koje dobija su veliki podsticaj.

Ovogodišnja ovčarska izložba okupila je 33 proizvođača iz valjevskog, osečanskog i mioničkog kraja, koji su predstavili 270 najkavlitetnijih grla sjeničke oplemenjene pramenke.

Ovčarstvo Valjevo - © Dejan Davidović /Agromedia

Ocenjujući izložena grla, predsednik žirija prof. dr Cvijan Mekić je rekao da se u odnosu na prethodnu, ove godine vidi napredak u kvalitetu izloženih grla jer su proizvođači uvažili prošlogodišnje kritike. On je istakao svoje zadovoljstvo ovogodišnjom izložbom, a posebno zbog mladih proizvođača, koji su rešili da se bave ovom proizvodnjom.

„Po meni, valjevski ovčari su u prednosti na druge zahvaljujući stručnim službama i lokalnoj samoupravi koja je imala sluha u zadnjih 15, 20 godina, jer je nekadašnja Direkcija za poljoprivedu prepoznala potencijal ovoga kraja i razvoj ove značajne grane stočarstva“, navodi dr Cvijan Mekić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Mekić je istakao da je Valjevo jedna od retkih lokalnih samouprava koja je u svom vlasništvu imala dve do tri hiljade priplodnih grla ovaca, a koje su deljene odabranim poljoprivrednim proizvođačima. Oni su kasnije davali grla drugim proizvođačima koji su želeli da se bave ovčarstvom.

Na ovaj način je uvećavano brojno stanje u valjevskim selima, a posao nekadašnje Direkcije za poljoprivredu pre par godina preuzelo je Javno preduzeće „Agrorazvoj – valjevske doline“, koje je nastavilo saradnju sa ovdašnjim poljoprivrednicima.

Tako je samo za prvih osam meseci ove godine, nakon sprovedene javne nabavke i preuzimanjem grla u živom od postojećih držalaca, nabavljeno 420 umatičenih jagnjadi. Na osnovu ugovora o zanavljanju, jagnjad su dobila 24 nova držaoca.

Ovčarstvo Valjevo - © Dejan Davidović /Agromedia

„Ova manifestacija je uspela da opravda uložena sredstva i trud. Dobili smo ovčarstvo koje je značajno bolje nego što je bilo dve decenije. Mi imamo odlične proizvođače. Imamo skoro 30 odgajivača koji imaju preko stotinu grla. Imamo objekte površine preko 500 kvadrata, što je nekad bilo nezamislivo. Pored toga, poboljšani su uslovi nege i selekcije“, rekao je Svetislav Marović, direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe „Valjevo“.

Marković navodi da su valjevski proizvođači postali prepoznatljivi na srpskom tržištu i da priplodni materijal odavde odlazi u druge krajeve.

„Mi polako u jednom delu preuzimamo primat od Sjenice, ali oni imaju bolje agroekološke uslove za odgojanje. Sa uslovima koje stvaramo na ovdašnjim gazdinstvima, pre svega nega, zatim selekcija, uvođenjem novih linija mi dobijamo grla koja su izuzetno kvalitetna“, zaključuje Svetislav Marković.

Uz ovčarsku izložbu, kraj reke Obnice, održan je i Festival jagnjećeg pečenja na kom se 80 ekipa nadmetalo ko će biti bolji majstor u pripremi jagnjećeg pečenja i gulaša.

Komentari