Nerealno niske cene na ruskom tržištu: Za pola dolara možete kupiti 10 jaja

Nerealno niske cene na ruskom tržištu: Za pola dolara možete kupiti 10 jaja

Rusko tržište je jedno od najznačajnijih za sve poljoprivredne proizvođače u našoj zemlji koji izvoze svoje proizvode. Srbija u Rusiju izvozi voće, najviše jabuke, a proizvodnja i izvoz jabuka na rusko tržište za neke prodice vremenom je postala tradicija, ali i vrlo važan izvor prihoda. Ipak, i u izvozu za Rusiju u toku prošle godine došlo je do različitih problema i nepravilnosti, pa je ministarstvo za sve odgovorne najavilo najstrože kazne. Osim voćarskog dela u koji smo upućeni, može nam biti zanimljivo šta se još dešava na ogromnom tržištu hrane u Rusiji.

 

Rusija je velika zemlja koja ne može sama proizvesti dovoljnu količinu hrane za sve svoje stanovnike. Ovoga puta, na ogromnom tržištu hrane u Rusiji, pojavio se problem sa jajima. Naime, zbog smanjivanja veleprodajnih cena na tržištu u toku godine, profit ruske industrije jaja u 2017. godini opao je na 254 miliona dolara.

Profit je toliko opao da se na kraju došlo do cene od pola dolara za količinu od 10 jaja. Prema podacima istraživanja tržišta od strane Ruskog saveza farmera živine, beleži se pad od čak 14% u odnosu na 2016. godinu.

Nastavak pada cena jaja koji je u Rusiji počeo krajem 2016. godine uticao je na to da se profitabilnost proizvodnje jaja u Rusiji drastično smanji. Ovakav trend sve više dobija na zamahu. Na primer, Rusija je u 2017. godini proizvela 44,5 milijardi jaja, što je za 2% više nego prethodne godine.

Ovi podaci su dalje doveli do zaključka da je proizvodnja jaja u Rusiji tolika da može da zadovolji čak 95% potreba ove zemlje, što je najviši nivo ikada zabeležen. Zbog ovakvih podataka u 2017. godini farme jaja u Rusiji su smanjile proizvodnju za čak 500 miliona jaja.

Smanjenje proizvodnje je posebno uticalo na manje farme, koje nemaju nikakvih šansi u trci sa velikim proizvođačima. Ipak, kako stručnjaci navode, ovakva slika nije ništa čudno i novo za stočarstvo u Rusiji, gde proizvođači sa malim kapacitetima sve više nestaju iz godine u godinu. Kako se ističe, trenutni nivo cena svih poljoprivrednih proizvoda u Rusiji je toliko nizak da nikako ne ide u prilog poljoprivrednim proizvođačima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica