Na stočnoj pijaci već mesecima nema nijednog praseta

Na stočnoj pijaci već mesecima nema nijednog praseta

U Požarevcu svakog petka seljaci i nakupci ne odustaju od trgovine koja odumire. Iako im je cena uvećana, svinje niko ne dovozi.
 

Na stočnoj pijaci u Požarevcu već mesecima nema nijednog praseta - © Pixabay 

Na stočnoj pijaci u Požarevcu, koja još odoleva vremenu, ovog petka nije bilo nijednog prodavca svinja i prasića, a kažu da je tako bilo i proteklih meseci.

„Oterala“ ih je niska otkupna cena. Iako je „živa vaga“ nedavno povećana sa 120 na 350 dinara, a tovnih svinja sa 150 na 200 dinara, njih i dalje nema u ponudi, jer treba da prođe vreme dok se stočari odluče za ponovni uzgoj. Cena jaganjaca, ali i krupne stoke, nikad nije bila niža, pa krava za mužu može da se pazari za 400 evra.

Krmače često pevaju prasićima dok ih doje – Evo šta još niste znali o svinjama

Neki od stočara u Požarevac dolaze redovno, jer je to jedna od najvećih pijaca u Srbiji. Osim Požarevca, redovno idu i u Kraljevo i Staru Pazovu, jer je i tamo solidna ponuda, mada, kažu, nigde nije tako dobro kao što je bilo pre pet ili deset godina.
 

Na stočnoj pijaci u Požarevcu već mesecima nema nijednog praseta - © Pixabay

Uočavamo kamione i prikolice za stoku sa registracijama mnogobrojnih gradova Srbije, a u ponudi je najviše goveda. Na pijaci je bilo i ovaca, po ceni od 1,20 evra za kilogram. Prodavala se i koza sa tri jareta, koja je novog vlasnika dobila za 100 evra.

Nazimica stara 11 meseci oprasila čak 19 prasadi!

„Često dolazim na ovu pijacu, jer je jedna od najvećih. Trgujem ovcama i kozama, ali cene su niske, pa mi se to sve manje isplati. Ranije sam trgovao kravama, ali sam odustao zbog visokog poreza, jer na mojih 300 evra, državi moram da dam trećinu“, žali se jedan od stočara.

Izvor: Večernje novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica