Mnogi ODUSTAJU ali iz mlečnog govedarstva nije lako IZAĆI

Mnogi ODUSTAJU ali iz mlečnog govedarstva nije lako IZAĆI

Trenutna cena mleka za izvoz nije cena kojom bi se proizvođači mogli pohvaliti. Iako je država povećala premiju po litri za tri dinara, proizvođači ipak ostaju razočarani i mnoge farme se gase. Mi smo posetili gazdinstvo Milana Pajića iz Badovinaca i saznali kakva je njegova računica u mlečnom govedarstvu i koliko je teško izaći iz njega. 

Domaćinstvo Pajić broj oko 40 krava i 102 goveda i na dnevnom nivou  proizvede i do 1 000 litara mleka.

,,Svaki put kad dođu neke promene na vlasti mi mislimo biće bolje a ja kako vidim nama je svaki put sve gore i gore. Ja tek kad na televiziji čujem naše zvaničnike, premijerku, predsednika tek onda shvatim da mi je dobro jer da nije televizije ne bih ni znao.“, kaže Milan Pajić iz Badovinaca.

Milan se priseća ranije cene mleka i kaže da je ona pre 8 godina iznosila oko 44 dinara bez premije, a cena hrane iznosila je od 26 do 28 dinara. Od pre mesec dana Milan ima cenu koju je imao ranije ali je prethodna cena bila manja za čak 5 do 6 dinara.

,,Situacija je totalno loša. Na tu proizvodnju negde oko 2.500e je na mesečno nivou. Mahom proizvodim kabasti deo hrane to je silaža, oslonjeni smo na kupovinu sena iz Vojvodine, lucerke i koncetrovanu hranu kupujemo.“, dodaje Milan

Prosečna mlečnost na ovoj farmi iznosi oko 33 litara. Preovlađuju krave simentalke. Milan smatra da jednom kad neko izađe iz ovog posla da se više neće vraćati, jer je potredno invenstirati 2 do 3 godine u farmu kako bi vam se nešto vratilo.

,,Mi ni sad nemamo dovoljno mleka za nas, nama nedostaje već 30 % mleka, a mi se bavimo izvozom mleka, a nemamo dovoljno ni za nas, uništavamo već postojeće farme. Mlečno govedarstvo je najviše zapostavljeno“, zaključuje Milan

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica