Krajem maja znaće se da li u Srbiju dolazi nemačka firma Tenis

Krajem maja znaće se da li u Srbiju dolazi nemačka firma Tenis

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je da će se krajem maja znati da li nemačka firma Tenis dolazi u Srbiju. To će se desiti kada komisija Ministarstva poljoprivrede izabere investitore koji su konkurisali za pravo prvenstva zakupa državnog zemljišta na 30 godina.
 

Krajem maja biće poznato da li u Srbiju dolazi nemačka firma Tenis - © Pixabay

Kompanija Tenis se javila na konkurs za pet različitih lokacija. Da li će biti izabrana, utvrdiće odabrana komisija na osnovu propisanih kriterijuma, među kojima su visina investicije u sektor poljoprivrede ili poljoprivredno-prerađivački sektor, broja uposlenih radnika, vrednosti izvoza, doprinosa razvoju lokalne zajednice i drugim uslovima, rekao je Nedimović agenciji Beta.

Na javni poziv za zakup državnog zemljišta, prema njegovim rečima, stiglo je 219 prijava potencijalnih investitora od kojih je 45 zahteva za prerađivačku industriju, a ostali su ponudili projekte za poljoprivrednu proizvodnju.

Nemačka firma Tenis nema nikakav specijalan status, izabraće se onoliko investitora koliko ispunjava uslove, možda njih 15-20, rekao je Nedimović.

Predstavnici Vlade Srbije i Tenisa potpisali su krajem aprila 2015. godine u Beogradu Memorandum o razumevanju. Tada je rečeno da će ta kompanija u Srbiji otvoriti 20 farmi za uzgoj svinja.

Ranije je najavljeno i da će vlasnik nemačke kompanije Klemens Tenis u Srbiji investirati oko 300 miliona evra.

Kompanija Tenis osnovana je 1971. godine u blizini Gelzenkirhena, a danas je jedan najvećih evropskih proizvođača i izvoznika mesa.

Izvor: Beta


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica