Konstantan i visok porast životinja cilj svakog stočara

Konstantan i visok porast životinja cilj svakog stočara

Cilj svakog stočara je da ostvari što veći porast životinja, kako bi se skratilo vreme tova i povećali prihodi. Šta je najvažnije u tovu i kako se ostvaruje veliki porast piše Kosovka Jakšić za Poljoprivredne savetodavne stručne službe Srbije.

U proizvodnji mesa najvažnije je ostvariti maksimalno formiranje mišićne mase i žlezda koje se mogu koristiti u ishrani i minimalna sinteza masti. Prirast telesne mase u mladih životinja mora biti u funkciji maksimalnog ostvarivanja drugih proizvodnih funkcija, u kasnijim periodima života (proizvodnja mleka, jaja, plodnost).

Organizmi životinja rastu putem hiperplazije – povećanjem broja ćelija, hipertrofije – povećanjem veličine postojećih ćelija i putem povećanja ekstracelulerne tečnosti. Maksimalna brzina porasta ćelija, tkiva i čitavog tela, zavisi od genetskih faktora. Životinja može realizovati pun genetski potencijal samo kada su njene potrebe u energiji, proteinima, mineralnim materijama i vitaminima u potpunosti obezbeđene.

Povećanje telesne mase predstavlja najčešće korišćenu meru za izražavanje porasta životinja. Međutim, stvarni porast karakteriše povećanje mase mišića, kostiju i vitalnih organa, a to znači porast količine proteina, minerala i vode, sa starenjem životinja. Sa starenjem životinje povećava se učešće masti, a smanjuje količina vode u strukturi prirasta.

Starenjem životinja menja se odnos pojedinih organa i hemijski sastav tela. Do ovoga dolazi zbog različite brzine porasta različitih delova tela. U preživara i svinja, glava i ekstremiteti se razvijaju veoma rano, a zadnji deo tela i predeo slabina, veoma kasno. U regulisanju porasta životinja, veoma važno mesto pripada hormonima prednjeg režnja hipofize, a posebno hormonu porasta (somatotropni hormon – STH), koji učestvuje u regulaciji porasta. STH stimuliše različite biosintetske procese, utiče direktno na biosintezu proteina u ćelijama mišića, a indirektno obezbeđivanjem aminokiselina na mestima biosinteze, jer olakšava transport aminokiselina i njiovu apsorpciju u ćelijama mišića.

Aktivnost STH se izražava povećanjem retencije N u organizmu životinje. Sekrecija ovog hormona se povećava nakon konzumiranja proteina. Ovo potvrđuje veliki uticaj ishrane na porast životinja. STH povećava i porast skeletnih tkiva. I drugi hormoni imaju pozitivan uticaj na biosintetske procese, uključene u porast životinja. Muški polni hormoni povećavaju biosintezu proteina, a sa daljim sazrevanjem obilan razvoj muskulature, tipično za muške životinje.

Aktivnost tiroksina, takođe je od velikog značaja za životinje u porastu. Insulin reguliše bilans proteina u skeletnim mišićima, podsticanjem sinteze i transporta aminokiselina. Upotreba različitih anabolika, hormona i antibiotika, kao aditiva stočnoj hrani, za povećanje prirasta mladih životinja, i boljeg korišćenja hrane, od posebnog je značaja u ishrani domaćih životinja.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe 


Autor: Dipl. inž. Kosovka Jakšić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica